Procurile poruke u kojima Puigdemont priznaje da je borba za nezavisnost Katalonije "gotova"

Foto: FAH

KATALONSKI vođa Carles Puigdemont danas je opovrgnuo da odustaje od kandidature za predsjednika vlade Katalonije, nakon objave njegovih privatnih poruka u kojima je napisao da je borba za neovisnu Kataloniju "gotova".
 
Naime, emisija "El Programa de Ana Rosa" privatne televizijske kuće Telecinco objavila je u utorak niz Puigdemontovih poruka bivšem članu katalonske vlade Toniju Caminu u kojima piše da gaji "sumnje" oko svoje kandidature te da je, u skladu s planom španjolske vlade, "žrtvovan od strane svojih saveznika".
 
Kamera uhvatila Puigdemontove poruke u kojima priznaje poraz
 
Kamera je, naime, uhvatila zaslon mobitela bivše katalonske ministrice zdravlja Toni Comin koja je jučer navečer bila na javnom događaju u belgijskom gradu Leuvenu, a s kojom se Puigdemont u tom trenutku dopisivao. 
 
Kako prenosi Guardian, u porukama Puigdemont govori o "posljednjim danima republikanske Katalonije". "Naši ljudi su nas žrtvovali. Ili barem mene", kaže u drugoj poruci, te se u nastavku referira na katalonskog zastupnika Joana Tardu, koji je sugerirao da bi Puigdemont mogao odstupiti kako bi drugi kandidat mogao preuzeti mjesto predsjednika Katalonije. "Vi ćete biti ministri (nadam se i želim to), ali ja sam već žrtvovan, baš kako je Tardi rekao. 
 
"Plan (španjolske) vlade je pobijedio", zaključuje tmurno smijenjeni katalonski predsjednik koji je u listopadu prošle godine proglasio neovisnost te španjolske regije, nakon čega je Madrid ukinuo njenu autonomiju. 
 
Puigdemont: I ja imam trenutke sumnje, ali neću odstupiti
 
No, u najnovijem obratu, Puigdemont je odlučan voditi nezavisnu Kataloniju.
 
"Ja sam ljudsko biće i također imam trenutke kada gajim sumnje. Ali ja sam također i predsjednik te iz poštovanja, zahvalnosti i obveze prema građanima i zemlji neću odstupiti. Nastavljamo dalje", poručio je na Twitteru.
 
U međuvremenu je potpredsjednik španjolske vlade zatražio od šefa katalonskog parlamenta da odustane od potpore Puigdemontu te započne konzultacije oko novog kandidata.
 
Za sada Puigdemont, kojeg je Madrid svrgnuo s mjesta predsjednika regionalne katalonske vlade i koji se nalazi u Belgiji, ostaje jedini kandidat.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.