Preminuo hotelijer Anđelko Leko

Foto: Pixsell/Tomislav Miletic

UMRO je hrvatski hotelijer i poduzetnik Anđelko Leko. 

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, danas mu je naglo pozlilo, a usprkos liječničkoj pomoći, 85-godišnji Leko preminuo je u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici. 

Anđelko Leko je, unatoč svojim godinama, bio poslovno aktivan, a prije 4 mjeseca prodao je Adris grupi 77,78 posto udjela u tvrtki Expertus. Nakon kupoprodaje, Leko je rekao da se ne namjerava povući.

Uspon u karijeri

Rođen je 1933. u selu Donji Mamići u BiH. Otac mu je umro dok je Anđelko bio dijete. U Mostaru je završio ugostiteljsku školu, a s 26 godina došao je u Zagreb. Radio je kao konobar u Pivovari na Črnomercu, a zatim je 1963. izgradio kuću na Zelengaju pomoću stambenog kredita.

Nakon toga upisao je hotelijersku školu, pa Višu ekonomsku, a zatim i Ekonomski fakultet, koji nije završio. Kako je bio član Partije, polako se uspinjao i naposljetku napredovao do pozicije direktora OOUR-a. Na kraju socijalizma već je bio generalni direktor HUP-a Zagreb. 

Vlasnik većine hotela u Zagrebu


Na natječaju Fonda za privatizaciju u 1995. godini kupio je dionice HUP-a za više od 6 milijuna njemačkih maraka. U reviziji pretvorbe i privatizacije pisalo je kako ih je platio deviznom štednjom, a Leko je sam kasnije rekao da je digao kredit i zadužio se za cijeli iznos. Nakon toga, u 2001., kupio je 24 tisuće dionica i platio ih kreditom u Hypo banci. 

Revizija je utvrdila da je sve bilo po zakonu. Tada, 2002., imao je 23 posto dionica, da bi nekoliko godina kasnije stekao više od 50 posto i postao većinski vlasnik.

2004. je kupio hotelski kompleks kod Dubrovnika. U 2010. donirao je HDZ-u 840 tisuća kuna. Izgradio je Sheraton i kupio Westin od Todorića, a zatim je postao vlasnik većine hotela u Zagrebu. Za to vrijeme, njegova supruga je vodila kafić u centru.

U veljači 2018. prodao je većinski udio u svojoj tvrtki Adris grupi. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.