Predsjednik Venezuele podigao minimalac 300 posto

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Venezuele Nicolas Maduro naložio je povećanje mjesečne minimalne plaće 300 posto i obećao povećati proizvodnju nafte na 5 milijuna barela dnevno do 2025. godine u svom govoru o stanju nacije održanom u ponedjeljak, prenosi Bloomberg.

Povećanje plaća stupit će na snagu ovog tjedna, kazao je Maduro, nakon što ga ona tijekom prošle godine povećavana čak šest puta. Nova mjesečna minimalna plaća od 18.000 bolivara dovoljna je za kupnju jednog kilograma šunke i iznosi oko 7 dolara po tečaju s crnog tržišta. Godišnja inflacija u zemlji iznosi oko 240.000 posto.

Proizvodnja nafte na najnižoj razini u 70 godina

Tijekom svog obraćanja Maduro je kazao kako bi ulaganja iz zemalja poput Kine, Rusije, Turske i Katara mogla pomoći u obnovi lokalnih industrija. "Ja nisam slabić, niti kapitalist, ali nisam tupav", rekao je Maduro. "Ako netko ponudi privatni kapital ili ponudi savjet za oporavak kompanije, ne bih li ga trebao uzeti?".

Otkako je preuzeo dužnost 2013. nakon smrti dugogodišnjeg vođe Huga Chaveza, Maduro je u više navrata neuspješno pokušavao oporaviti gospodarstvo svoje zemlje.

Madurovo obećanje da će obnoviti energetsku industriju također je upitno. S obzirom na to da je proizvodnja nafte pala na 1 milijun barela dnevno, što je najniža razina u posljednjih sedam desetljeća, Venezuela bi se trebala više nego utrostručiti proizvodnju tijekom Madurova šestogodišnjeg mandata da dosegne cilj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.