Predsjednik ruske republike Ingušetije teško ranjen u atentatu

PREDSJEDNIK južne ruske republike Ingušetije, Junus-Bek Jevrukov, ranjen je u vjerojatnom napadu bombaša samoubojice jučer. Jervukov je u kritičnom, ali stabilnom stanju u bolnici, s ozljedama glave i prsa. Napad je, po izjavama očevidaca, izveo bombaš samoubojica koji je detonirao automobil u kojemu se vozio, ubivši jednog Jervrukovljevog tjelohranitelja i ranivši njih nekoliko.

Napad se dogodio u noći s nedjelje na ponedjeljak, dok je predsjednikova povorka vozila Jervukova na posao. Svjedoci kažu kako su vidjeli terensko vozilo, vjerojatno predsjednikovo, na cesti s razbijenim staklima i šteti na karoseriji. Među ranjenim tjelohraniteljima bio je i predsjednikov brat.

"Teroristički čin"


Ruski predsjednik nazvao je napad "terorističkim činom". Dimitrij Medvedev naložio je ministarstvu unutarnjih poslova i Saveznoj službi za sigurnost (bivšem KGB-u) da "u potpunosti istraže napad na predsjednika Ingušetije i da poduzmu sve potrebne mjere".

Niti jedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali pretpostavlja se da su odgovorni muslimanski separatisti koji se bore protiv ruske vlasti u Ingušetiji. Jučerašnji napad treći je napad na visokog inguškog dužnosnika u zadnja tri tjedna.

Serija ubojstava

10. lipnja su naoružani napadači ubili zamjenicu vrhovnog suca u gradu Nazranu dok je ostavljala svoju djecu u vrtiću. Tri dana kasnije ispred svoje je kuće u Nazranu ubijen bivši zamjenik premijera regije.

U Ingušetiji su sklonište našle stotine izbjeglica iz Čečenije, protjerani ratovima koji je protiv čečenskih pobunjenika vodila Rusija. Nasilje u Čečeniji u velikoj je mjeri zaustavljeno, ali se prelilo na Ingušetiju i susjedni Dagestan.

Jevrukov je bivši istaknuti časnik ruske vojske, general kojeg je ruska vlast postavila za čečenskog predsjednika kako bi toj regiji donio stabilnost.

F.M.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.