Predsjednik Češke: Kina ne želi mir u Ukrajini, već više rata

Foto: EPA

ČEŠKI predsjednik Petr Pavel je u intervjuu za Politico rekao da se Kini ne može vjerovati po pitanju posredovanja u miru između Rusije i Ukrajine. Pavel navodi da Peking ima koristi od produžavanja rata.

Izjave predsjednika Češke stižu dok se Kina pokušava pozicionirati kao mirotvorac u Ukrajini. Dok je većina zapadnih saveznika bila skeptična oko Kine kao posrednika u miru, neke zemlje poput Francuske inzistiraju na tome da bi Kina mogla igrati glavnu ulogu u mirovnim pregovorima.

"Kina želi više rata"

Pavel, bivši general i visoki čelnik NATO-a, bio je nedvosmislen. Kad je u pitanju Ukrajina, ustvrdio je, Kina želi samo ono što je najbolje za nju.

"Za sada je to više rata. Vjerujem da je u interesu Kine produljiti status quo jer to može natjerati Rusiju na brojne ustupke. Peking može dobiti jeftinu naftu, plin i druge resurse iz Moskve u zamjenu za svoje partnerstvo 'bez ograničenja' s Kremljom. Vjerojatno je dobro za Kinu da Zapad postaje malo slabiji zbog podrške Ukrajini", rekao je Pavel za Politico.

Pavel ne smatra da je pravi interes Kine da rat što prije završi. Češki predsjednik kaže da Peking koristi rat za učenje. "Kina svaki dan izvlači lekcije iz sukoba. Oni pažljivo prate što Rusija radi, kako Zapad reagira...", govori predsjednik Češke.

"Saveznici bi se trebali usredotočiti na ono što njihove vojske stvarno mogu učiniti, a ne na to koliko se novca troši"

Pavel, koji je predsjedao vojnim odborom NATO-a od 2015. do 2018., pobijedio je u češkoj predsjedničkoj utrci ranije ove godine. Sada koristi svoje znanje o unutarnjem funkcioniranju saveza i svoje opsežno vojno iskustvo kako bi zagovarao učinkovitiju potporu Ukrajini i nijansiraniji pristup obrambenoj politici NATO-a.

Tijekom prošlotjednog posjeta Bruxellesu Pavel je iznio ideju o stvaranju novog prijedloga za proširenje proizvodnih linija obrambenih tvrtki, moguće korištenjem kombinacije nacionalnih i europskih subvencija, kako bi mogle imati dodatne kapacitete na koje se mogu osloniti u vrijeme krize.

I dok zemlje NATO-a raspravljaju o budućnosti svog trenutnog cilja trošenja dva posto ekonomske proizvodnje na obranu, Pavel otvoreno govori da bi se saveznici trebali usredotočiti na ono što njihove vojske stvarno mogu učiniti, a ne na to koliko se novca troši.

"Ključno je objasniti novu stvarnost stanovništvu"

"Previše se fokusiramo na granicu od dva posto. Ono što je važno zapovjedniku na zemlji su tenkovi, zrakoplovi, brodovi i brojne druge sposobnosti, a ne koliko dotična država troši na obranu. 

Saveznici se moraju više usredotočiti na svoje vojne sposobnosti i osigurati da imaju dobro opremljene snage u visokoj spremnosti te moraju osigurati da se obični građani slažu s većim fokusom Europe na obranu. Ono što vidim kao ključno jest objasniti ovu novu stvarnost češkom stanovništvu. Trebamo biti spremni na sve nepredviđene situacije i to je sada vrlo realno", rekao je češki predsjednik za Politico.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.