Pravobraniteljica: EU mora objavljivati zapisnike sastanaka s duhanskom industrijom

Ilustracija: EPA

EUROPSKA komisija mora sustavno objavljivati zapisnike sastanaka s lobistima duhanske industrije, upozorila je europska pravobraniteljica Emily O'Reilly, zaključivši da propusti preliminarno pokazuju loše upravljanje. U pismu predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen O'Reilly je upozorila da Komisija nije vodila zapisnik o svim sastancima s lobistima duhanske industrije u 2020. i 2021. godini.

Samo opća uprava EK za zdravlje i sigurnost hrane samoinicijativno objavljuje zapisnike sa svih sastanaka s lobistima duhanske industrije, bez obzira na rang dužnosnika koji u njima sudjeluju. Ostale uprave, uključujući upravu za poreze i trošarine, trgovinu, unutarnje tržište i klimu, objavljuju samoinicijativno samo zapisnike sa sastanaka u kojima sudjeluju visoki dužnosnici, utvrdila je pučka pravobraniteljica.

Komisija mora odgovoriti u roku od tri mjeseca

"To pokazuje da se pristup lobiranju duhanske industrije nije promijenio od zadnje istrage pravobraniteljice u 2016. godini", zaključila je O'Reilly. Podsjetila je i da je EU 2004. potpisala Okvirnu konvenciju o kontroli duhana (FCTC), čiji su se potpisnici obavezali ograničiti transakcije s duhanskom industrijom i osigurati njihovu transparentnost.

Zatražila je od Komisije da objasni kako procjenjuje je li sastanak s lobistima duhanske industrije uistinu nužan, budući da je istraga pokazala da takve procjene ne sastavlja sustavno.

Prema smjernicama konvencije o kontroli duhana, interakcija s duhanskom industrijom trebala bi biti ograničena samo na slučajeve u kojima je apsolutno nužna, gledano iz regulatorne perspektive, upozorila je O'Reilly. Preliminarni je zaključak istrage da prigovori upućuju na loše upravljanje, dodala je. Komisija mora odgovoriti na dopis u roku od tri mjeseca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.