Poslušajte kako zvuči vjetar na Marsu

Foto: NASA

PRVI podaci s uređaja SuperCam na NASA-inom roveru Perseveranceu stigli su na Zemlju te sada imamo priliku čuti kako zvuči vjetar na crvenom planetu.

SuperCam se nalazi na samom vrhu rovera, moglo bi se reći da se radi o njegovoj "glavi". Cijeli uređaj teži 5.6 kilograma, a može na pet načina analizirati geološku strukturu Marsa. Time će pomoći znanstvenicima pri odabiru stijena s kojih će rover kasnije uzeti uzorke u potrazi za znakovima drevnog mikrobiološkog života.

Nakon što je rover 18. veljače uspješno sletio na Mars, NASA je počela s provjerom i pregledom svih njegovih sustava. Prvi podaci s uređaja SuperCam, među kojima su i zvuci s površine crvenog planeta, pokazali su da on savršeno funkcionira, piše NASA.

Zvukovi vjetra i lasera

"Nevjerojatno je kako SuperCam dobro radi na Marsu", rekao je planetarni znanstvenik Roger Wiens, voditelj projekta SuperCam.

"Kada smo prije osam godina počeli s osmišljavanjem tog instrumenta, brinuli smo se da smo previše ambiciozni. Sada je tamo gore i savršeno funkcionira", dodao je.

NASA je 9. ožujka objavila tri SuperCam audiodatoteke koje su snimljene samo 18 sati nakon slijetanja. Na prvoj snimci čuje se zvuk vjetra na Marsu.

"Zvukovi su izvanredne kvalitete. Teško je povjerovati da ćemo znanstveno analizirati prve zvukove ikad snimljene na površini Marsa!" kazala je planetarna znanstvenica Naomi Murdoch.

Na trećoj audiosnimci čuju se zvukovi lasera koji je 30 puta ciljao stijenu udaljenu oko tri metra. Neki zvuci lasera su glasniji od drugih, što znanstvenicima daje neke informacije o fizičkoj strukturi dijelova stijene, poput njihove relativne tvrdoće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.