Legendarni "mjesečevi" astronauti žele misiju na Mars

BUZZ ALDRIN i Michael Collins, astronauti koji su uz Neila Armstronga sudjelovali na prvom čovjekovom slijetanju na Mjesec 1969., traže da se obnove projekti slanja čovjeka na Mars.

"Mars bi umjesto Mjeseca trebao biti u fokusu istraživača", rekli su Aldrin i Collins, na otvorenju Muzeja Svemir u Washingtonu, obilježavajući 40. godišnjicu slijetanja Apolla 11 na Mjesec.

"Utrka između SAD-a i SSSR-a bila je miroljubiva"


"Svemirska utrka između SAD-a i SSSR-a bila je u potpunosti miroljubivo natjecanje. Upravo je to nadmetanja stvorilo mehanizme za kasniju suradnju tih dviju suprotstavljenih država. U tom smislu, ulaganja u svemirske programe dugoročno je koristilo objema stranama", rekao je najpoznatiji među astronautima Neil Armstrong.

"Odletio sam na krivo mjesto"

Bivši astronauti pohvalili su i tadašnjeg predsjednika SAD-a, John F. Kennedyja, koji je, kažu, bio glavni inspirator misije na Mjesec. Ističu da treba nastaviti sa sličnim misijama, ali ne više odlascima na Mjesec, već na Mars koji legendarni astronauti smatraju puno zanimljivijim.

"Nekad pomislim da sam odletio na krivo mjesto. Mars mi je još u djetinjstvu bio najdraži planet, a to je ostao i do danas", rekao je Collins.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.