Porasla cijena plina u Europi

Ilustracija: Shutterstock

Cijene prirodnog plina dosegnule su danas na europskom tržištu najvišu razinu od veljače, potaknute rizicima u opskrbi i najavama zahlađenja na početku sezone grijanja.

Danas je megavat sat plina u terminskim ugovorima s rokom isporuke do mjesec dana na referentnoj digitalnoj platformi TTF u Amsterdamu stajao 56.10 eura, što je najviša cijena u otprilike osam mjeseci.

Od početka tjedna cijena mu je porasla 45 posto, odnosno oko 18 eura. Cijene su potaknuli rizici po opskrbu i vremenske prognoze koje najavljuju pad temperatura.

Ovog tjedna u Europi su cijene plina još uvijek znatno niže nego u prvim mjesecima ruske invazije 2022.

Rizici uključuju privremeno zatvaranje velikog polja prirodnog plina u Sredozemlju i plinovoda Balticconnector između Finske i Estonije zbog oštećenja. Trgovce brinu i mogući prosvjed radnika u australskom plinskom sektoru te sukob Izraela i palestinske islamističke skupine Hamas.

Unatoč skoku u ovom tjednu cijene su u Europi još uvijek znatno niže no što su bile u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu u 2022. godini, kada su bile nakratko premašile i 300 eura po MWh.

Na početku sezone grijanja europska skladišta plina dobro su popunjena, napominje novinska agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.