Ponovna pojava koronavirusa u Pekingu dokaz je kako se virus može vratiti bilo kad

Ilustracija: EPA

DO PROŠLOG tjedna činilo se kako je Peking zaboravio na koronavirus. 

Kineska prijestolnica već 55 dana nije prijavila lokalne zaraze i život se vratio u normalu. 

Tvrtke i škole ponovno su se otvorile, radnici su se vratili na posao, a gradski javni prijevoz i parkovi ponovno su bili puni ljudi. 

Međutim, sve se promijenilo prošli tjedan. Naime, nanizali su se novi slučajevi, a do danas je zaraženo preko 180 ljudi. 

Peking je u nekoliko dana u djelomičnoj blokadi. Vlasti su ponovno uvele restriktivne mjere - zatvaranje stambenih četvrti i škola te zabranu napuštanja grada, a u samo pet dana testirano je oko 365 tisuća ljudi. 

Izbijanje zaraze u Pekingu, koji su vlasti prozvale jednim od najsigurnijih gradova u zemlji po tom pitanju, podsjetnik je na to kako se virus lako može vratiti u mjesta gdje se misli da je iskorijenjen. 

Slična priča dogodila se i u Južnoj Koreji koju su mnogi hvalili zbog nošenja s koronavirusom. Korejske vlasti su, naizgled, stavile pod kontrolu početne brojeve. Međutim, ublažavanje mjera socijalnog distanciranja i ponovnog otvaranja škola otvorilo je put novom valu. 

Singapur je također mnogima bio uzor u borbi protiv koronavirusa sve dok u travnju nije izbio novi val zaraze među radnicima-migrantima koji žive u prepunim sobama. 

"Situacija je pod kontrolom"

U Kini se početni val najvećim dijelom zaustavio do kraja ožujka. Kako se zaraza u drugim zemljama pogoršavala, Kina je zatvorila svoje granice većini stranaca, uvela strogu kontrolu u zračnim lukama i sve kineske državljane koji se vraćaju stavila u karantenu. 

Unatoč svim mjerama, na sjeveroistoku zemlje pojavili su se klasteri zaraze, ali se sve odnosilo na uvezene slučajeve. 

Ipak, trenutna epidemija u Pekingu najgora je dosad, a vlasti i dalje pokušavaju pronaći izvor. 

"Ova epidemija u Pekingu vjerojatno nije započela krajem svibnja ili početkom lipnja, već vjerojatno mjesec dana ranije", rekao je Gao Fu, čelnik kineskog centra za prevenciju bolesti (CDC) dodavši kako se radi o brojnim asimptomatskim i blagim slučajevima. 

Wu Zunyou, glavni epidemiolog CDC-ja, rekao je kako je epidemija ipak "pod kontrolom".

"Slučajeva će biti i sutra i preksutra, ali to nisu nove zaraze, ovo je samo otkrivanje prijašnjih - situacija je pod kontrolom", rekao je Wu dodavši kako ova situacija nije neočekivana.

"Sve dok postoji rizik od uvoženja slučajeva, zaraze se mogu dogoditi bilo gdje", rekao je Wu, a prenosi CNN

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.