Poljska želi vratiti banke u državno vlasništvo

Foto: Hina

POLJSKA vlada namjerava od stranih ulagača otkupiti vlasničke udjele u poljskim bankama kako bi si osigurala veću kontrolu nad kreditnom politikom banaka, odnosno pojačala kreditiranje lokalnih tvrtki u slučaju krize.

Država je već sada vlasnik dvije banke - Alior Bank i PKO BP, koje su prošlog tjedna potvrdile da pregovaraju o kupnji poljske podružnice Raiffeisena.

Poljska je ranije ove godine već otkupila poljski ogranak američkog GE Moneya, a na meti imaju i podružnicu UniCredita, koja je drugi najveći zajmodavac u zemlji.

Mnogi su skeptični prema ovakvim potezima poljske Vlade, jer smatraju da bi pod državnom kontrolom moglo doći do kreditiranja promašenih projekata.

"Nisam zagovornik toga da se povratak banaka u poljske ruke pretvori u nacionalizaciju. Jako je lako upravljati bankovnim sektorom preko političkih struktura. U takvim slučajevima tendencija da se zaobilaze propisi obično završava katastrofom" , kaže za Reuters Cezary Stypulkowski, izvršni direktor poljske mBank, koja je četvrta po veličini na tom tržištu.

Čelnik udruge poljskih banaka ZBP Krzysztof Pietraszkiewicz podržava povećanje vlasničkog udjela države u bankarskom sektoru, ali se nada da to neće rezultirati financiranjem sumnjivih projekata ili velikodušnim otpisivanjem kredita.

"Trebalo bi izbjeći situacije u kojima bi političari pod pritiskom javnosti povlačili poteze rizične po financijski sektor", kaže Pietraszkiewicz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.