Policija apelira: Vozači i pješaci, pazite jedni na druge

Ilustracija: Sanjin Strukić/PIXSELL

NAKON što jučer 33-godišnjakinja u Novigradu zbog prebrze vožnje nije uspjela zaustaviti automobil te je na pješačkom prijelazu udarila i teško ozlijedila 87-godišnjeg pješaka, iz policije ponovno pozivaju vozače da pripaze na pješake, ali i njih da se pridržavaju prometnih propisa.

Istarska policija objavila je kako se nesreća dogodila jučer oko 7:20, kada se vozačica Renaulta pulskih registracija pješačkom prijelazu nije približavala dovoljno sigurnosnom brzinom.

Zbog toga se nije uspjela pravovremeno zaustaviti pa je udarila u 87-godišnjaka koji je cestu prelazio preko obilježenog pješačkog prijelaza, a koji je potom prevezen u pulsku Opću bolnicu, gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju. Zbog sumnje da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv 33-godišnjakinje će biti podnijeta kaznena prijava.

Policija apelira na vozače: Usporite kada se približavate pješačkom prijelazu

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, iz policije apeliraju na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu.

Pozivaju ih da uspore kada se približavaju pješačkom prijelazu radi propuštanja pješaka koji prelaze cestu, da zaustave vozilo ispred zebre kada njome prelaze djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe ili druge osobe s invaliditetom, i to kad tek stupaju na prijelaz, kao i da ne parkiraju na nogostupu, u raskrižju te na pješačkom prijelazu.

Policija pješacima: Koristite nogostup i hodajte jedan iza drugog

Pješake pak podsjećaju kako i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Apeliraju na njih da za kretanje koriste nogostup ili drugu površinu, a u slučajevima kada nema nogostupa, da se kreću što bliže rubu kolnika, kao i da hodaju jedan iza drugog kada se kreću u skupini.

Ako se kreću cestom izvan naselja, trebaju hodati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja na prometnici, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti da budu osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom.

Pješački prijelaz trebaju uvijek koristiti kad od njih nije udaljen više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja, a kad na cesti nema zebre da kolnik prijeđu najkraćim putem, i to tako da ne ometaju promet vozila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.