POGLEDAJTE SNIMKU Policijski načelnik autom divlja po cesti, MUP u tome ne vidi prekršaj

Foto: FaH/Index

NAČELNIKA Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Tonćija Radibratovića godinama bije glas da kao vozač ne mari puno za Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Unatoč tome što njegovim prometnim eskapadama često svjedoče brojni policajci kojima je on šef, od loših navika načelnik očito ne odustaje.

Lani je njegovo divljanje na cesti Ston-Dubrovnik snimljeno kamerama, a da ne bi sve ostalo samo na tim snimkama policajci, članovi Općeg sindikata MUP-a, u travnju prošle godine snimke s pisanom prijavom poslali su MUP-ovoj Unutarnjoj kontroli, ali i ondašnjem ministru Vlahi Orepiću.


Nakon što su taksativno nabrojali sve prekršaje koje je počinio načelnik upravljajući službenom škodom, i to prije početka radnog vremena te novčane kazne koje su predviđene za te prekršaje, sindikalci su naveli i sljedeće:

"Takvim načinom i s takvim neprimjerenim i nedoličnim ponašanjem načelnik Policijske uprave Tonći Radibratović narušava ugled službe i policijskih službenika u cijelosti, a pogotovo što se radi o visokopozicioniranom rukovoditelju koji bi svojim osobnim primjerom morao ukazivati kako se upravo to – ne radi. Nadamo se da ćete po primitku ove Pritužbe poduzeti zakonom propisane mjere i radnje, izdati Obvezni prekršajni nalog načelniku Policijske uprave Tonćiju Radibratoviću, a zbog počinjenih prekršaja protiv istoga pokrenuti stegovni postupak zbog nedoličnog ponašanja van službe, a da ćete nas o učinjenom izvijestiti." Također su naveli i to da je policajac koji je uočio Radibratovića putem aplikacije E-policija unio prekršaj u centralni sustav MUP-a i da je dostavljen Unutarnjoj kontroli i u pisanoj formi jer su se "dosadašnje prijave protiv načelnika Policijske uprave Tonćija Radibratovića zataškavale".

Dopis Unutarnjoj kontroli MUP-a by Index.hr on Scribd



Unutarnja kontrola "isključuje prekršajnu odgovornost načelnika Radibratovića"


Ali samo nekoliko dana kasnije sindikalcima je stigao odgovor Unutarnje kontrole koji ih je šokirao.

Izvršenim provjerama, javili su iz Unutarnje kontrole, utvrđeno je da se "isključuje prekršajna odgovornost načelnika Radibratovića" jer je tom prilikom obavljao službenu zadaću pa se na njega ne mogu primijeniti odredbe o poštivanju prometnih znakova.

Tada je, a dokaz je videosnimka, Radibratović počinio sljedeće: službenom crnom škodom na nekoliko kilometara rute Ston-Dubrovnik triput je pretjecao po punoj crti i na nepreglednom mjestu (pojedinačna kazna za to je 3000 kuna po jednoj i 500 kuna po drugoj osnovi).

Odgovor Unutarnje kontrole MUP-a by Index.hr on Scribd



Običan čovjek platio bi 10,5 tisuća kuna kazne, ali ne i načelnik policije


Da je taj prekršaj učinio obični hrvatski građanin, platio bi 10.500 kuna kazne, ali Radibratović je policijski načelnik pa smije voziti kako on želi.

Unutarnja kontrola MUP-a, braneći Radibratovića, poziva se na članak 150. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, po kojem je vozač policijskog vozila, bilo ono označeno ili ne, u obavljanju službenih zadaća nije dužan poštivati prometne znakove, ograničenja brzine, zabranu zaustavljanja i parkiranja te zabranu korištenja mobitela tijekom vožnje.


Međutim, u Unutarnjoj kontroli smetnuli su s uma to da ni članak 150. ne izuzima načelnika Radibratovića od odgovornosti kad je riječ o pretjecanju na nepreglednom mjestu i po punoj crti, što je u tom zakonu opisano o članku 72., a na koji se referiraju i sindikalci.

"Službena zadaća" sat vremena prije početka radnog vremena


Također, njihovo obrazloženje ni u jednom dijelu ne navodi jesu li možda utvrdili o kojoj je to službenoj zadaći bilo riječ kojom se načelnik bavio skoro sat vremena prije početka radnog vremena, a mudro su prešutjeli i neprimjereno i nedolično ponašanje.

Radibratović je i dalje načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske i premda se njegovom vožnjom bavila Unutarnja kontrola i dalje, kako doznajemo, njeguje jednaki stil vožnje.

Od načelnika smo pokušali doznati o kakvom se to službenom zadatku radilo spornog dana kad je snimka nastala, točnije u 7.20 ujutro, no u prilično kratkom telefonskom razgovoru rekao nam je kako nije ovlašten davati takve informacije. Unatoč tome što se radi o njemu, uputio nas je da to pitanja pošaljemo Unutarnjoj kontroli MUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.