Ako Bandić padne, pobjednik se u Zagrebu mora ponašati kao okupator

Foto Index, Borna Filić/Pixsell

ŠEST MJESECI ostalo je do lokalnih izbora. Važni su oni u svakoj sredini jer direktno utječu na kvalitetu života zajednice, ali izbori u Zagrebu ipak imaju nemjerljivo veću težinu.

Tisuće žive zahvaljujući Bandićevim aferama

Zagrebački gradski proračun iznosi gotovo dvije milijarde eura, u Zagrebu živi ili u njemu radi najmanje šestina stanovnika Hrvatske, mjesto zagrebačkog gradonačelnika jedan je od najmoćnijih položaja u državi. Tu poziciju već više od 20 godina drži Milan Bandić i nema je namjeru ispustiti iz ruku.

Desetke puta je već pokapan i otpisivan, ali u Zagrebu je uvijek pronalazio dovoljno birača kojima je njegovo ime draže od bilo kojeg drugog ponuđenog. O njegovim odlukama ovisi ne samo dvadesetak tisuća zaposlenih u gradskim službama i komunalnim tvrtkama nego i dodatne tisuće onih koji rade u firmama čija poslovna egzistencija ovisi o Zagrebu. Padne li Bandić, past će i njihovi poslovi, vlasnici ostati bez zarada, radnici bez plaća i posla. Tisuće su to i tisuće onih koji za Bandića glasaju iz sebičnih pobuda, na što svakako imaju pravo. Njih ni jedna afera neće poljuljati. Oni žive zahvaljujući Bandićevim aferama.

I na najbeznačajnije pozicije treba postaviti nove ljude

S druge strane imamo one koji Bandića žele srušiti po svaku cijenu. Prvenstveno je tu platforma Možemo, puno manji žar pokazuje SDP, a u predstavi zasad samo statira HDZ. I tu dolazimo do najvećeg problema.

U dvadeset godina Bandić je mnoge zadužio, a o mnogima zna ili lako može doznati prljavštine. Svi oni predstavljat će potencijalnu petu kolonu koja bi nekog novog gradonačelnika mogla prilično efikasno onemogućavati u radu. Nismo slučajno, niti radi stila, upotrijebili termin pete kolone. Tko god naslijedi Bandića morat će se prema zagrebačkoj gradskoj upravi i poduzećima ponašati kao okupator. Ne smije vjerovati nikome i za svaku, pa i najbeznačajniju, poziciju mora imati svoje ljude koji će ili preuzeti posao ili strogo nadgledati kako se i što radi.

Maknuti kolaboracioniste

Nadalje, morat će maknuti sve Bandićeve suradnike, ali i kolaboracioniste – one koji su znali što se događa, ali se nisu sami okoristili. Svakoga od njih treba detaljno provjeriti i odlučiti može li im se povjeriti ikakav posao. Novog gradonačelnika ili gradonačelnicu zasjede i mine će čekati na svakom koraku i ne očisti li upravu i Holding kao Augijeve štale, u tom će se blatu i fekalijama utopiti.

Prvi potez koji bi bilo koji novi vladar Zagreba morao napraviti je razriješiti sve one koji su zadužili službeni mobitel i staviti ih na probni rok, a onima koji su koristili službeni automobil trajno zatvoriti vrata. Jednostavno, svi oni su znali ili su morali znati što se događa u gradu, a nisu reagirali, i time su sudionici u Bandićevoj nakaradnoj vladavini.

Samo HDZ ima dovoljno kadrova

No tko ima dovoljno provjerenih kadrova da okupira Zagreb? Platforma Možemo takvu vojsku nema i vrlo je vjerojatno ne može stvoriti do svibnja. Osvoje li oni vlast, to bi lako mogla biti jalova pobjeda usprkos svim njihovim dobrim namjerama. SDP tu nešto bolje stoji. Dosta je stranačkog članstva u Zagrebu i dalo bi se izvući nešto sposobnih, ali i oni su predugo bili pod Bandićevim šinjelom i mnogi od njih i rade u gradskim službama ili tvrtkama.

Samim time što su sada u opoziciji ne znači da im se može vjerovati. Tu je, naravno, i HDZ koji u svakom trenutku može dovući vojsku i preuzeti sva mjesta od gradonačelnika do smetlara ili dostavljača u Holdingu, no njihovo preuzimanje grada samo bi nastavilo isti nakaradni model, samo bi se promijenio čovjek na čelu.

Krajnje vrijeme za podjelu fotelja

Šest mjeseci do izbora krajnji je rok za slaganje kadrovske križaljke, nepopularnu podjelu fotelja ako se namjerava išta učiniti za Zagreb. Građani već sada moraju znati tko bi preuzeo koje resore i imaju li kandidati uopće snage za cjelovitu kontrolu nad gradom. Ako je bitno samo maknuti Bandića, onda to nije vrijedno truda jer će sve ostati kao i prije. Samo njega neće biti.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.