Philip Gordon: Ne vidimo razloga za pregovore, status Kosova je jasan!

POMOĆNIK američkog državnog tajnika Philip Gordon izjavio je danas u Prištini da je pitanje granica i statusa Kosova riješeno, te da "SAD ne vide razlog za bilo kakve pregovore".

Gordon je, kako prenosi beogradska novinska agencija FoNet pozivajući se na Kosovski radio, nakon razgovora s kosovskim ministrom vanjskih poslova Skenderom Hisenijem rekao da njegova zemlja snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, no podsjetio je i da Europska unija posve jasno naglašava kako neće biti voljna u svoje članstvo primiti države koje imaju nerazjašnjena pitanja priznanja i komplicirane međudržavne odnose sa susjedima.

Gordon: Put Srbije u EU će biti olakšan kad Beograd riješi pitanje Kosova

Govoreći o putu Srbije prema EU Gordon je rekao da će proces integracije biti završen samo ako ona riješi sporna pitanja sa Kosovom. "Srbija je na putu prema EU i vjerujem da je to put na kojem Srbija želi biti, a taj put će biti olakšan onog dana kada riješi pitanja sa Kosovom" objasnio je i dodao kako postoje brojna pitanja između Kosova i Srbije koja trebaju biti riješena direktnim razgovorima. "Ako su predstavnici Srbije i Kosova spremni početi pregovore o mnogim tehničkim razlikama, to bi bila dobra stvar", rekao je Gordon.

Kosovski ministar vanjskih poslova Skender Hiseni novinarima je izjavio da, unatoč činjenici da Srbija nije spremna priznati Kosovo, "to ne smije biti prepreka da Beograd i Priština razgovaraju kao susjedi". "Srbija bi sa Kosovom trebala razgovarati kao sa zemljom s kojom mora dijeliti granicu o raznim pitanjima koja su od obostranog interesa" objasnio je Hiseni i dodao kako bi normalizacija odnosa između Srbije i Kosova poslala pozitivne poruke ostatku Balkana, EU i NATO-u. Rekao je i da Kosovo neće inzistirati da Bruxelles uvjetuje početak pregovora sa Srbijom priznanjem Kosova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.