"Pavelićeve zlatne poluge su zakopane u Sloveniji"

ILIJA MAMIĆ iz Tomislavgrada tvrdi kako mu je jedan od pratitelja poglavnika Ante Pavelića pri bijegu pred partizanima preko Slovenije prema Austriji 1945. godine, Frano Zagorac, otkrio kako je "najveća tajna NDH - Pavelićevo blago", skrivena u Sloveniji. Mamić je Slobodnoj Dalmaciji ispričao kako zna točno mjesto na kojem su zakopane zlatne poluge i kako je spreman pred medijima i policijom pokazati ga. Naime, Pavelić je pri bijegu sa sobom navodno ponio i desetak limenih kovčega u kojima su se nalazile zlatne poluge.

"Frane, zvani Franc, nakon rata je novi dom stvorio u Australiji. Uz njega su u tajnu o zlatnim polugama bila upućena još dvojica, ali oni su nakon dolaska u Argentinu podlegli bolesti i svoju su tajnu odnijeli u grob", ispričao je Mamić koji je Zagorca upoznao krajem sedamdesetih, kad je posjetio rodbinu u Melbourneu. Zagorec je nakon nekoliko susreta Mamiću rekao gdje je blago i uputio ga da se u švicarskim bankama raspita gdje je moguće položiti te silne zlatne poluge.

"Policija me je privela u studenom 1979. ili 1980. godine, ni sam više nisam siguran. Odveli su me u Petrinjsku, znali su točno gdje sam bio i s kim sam razgovarao, najvjerojatnije su me pratili. Odveo sam ih, u lisičinama, u Palmotićevu ulicu, u jednu staru zgradu koju mi je opisao Zagorac, i pokazao im mjesto u tavanskom zidu gdje su zakopane poluge", rekao je Mamić te dodao kako je na slobodu bez riječi pušten kad su poluge izvađene iz zida. Mamić je sad odlučio otkriti gdje je i ostatak jer je "vrijeme da se istina dozna".

I.M.
Foto: Ilustracija

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.