Paradise Papers otkrili podatke o srpskom ministru, težak je 75 milijuna dolara

Foto: Screenshot/YouTube

U DOKUMENTIMA koji su procurili u aferi Paradise Papers nalazi se i ime ministra bez portfelja u srpskoj vladi Nenada Popovića, a njegova imovina procjenjuje se na više od 75 milijuna dolara, što ga čini najbogatijim političarem u Srbiji, objavila je beogradska Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Dokumenti koji su procurili iz dviju agencija za offshore usluge s Bermudskih otoka i iz Singapura pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra Nenada Popovića vrijede najmanje 75 milijuna dolara, a da je njihova tržišna vrijednost veća od 100 milijuna, što ga čini uvjerljivo najbogatijim političarem u zemlji, objavio je KRIK, ujedno jedan od sudionika istraživanja u projektu Paradise Papers.

Projekt Paradise Papers otkriva veze više od 120 svjetskih političara s offshore tvrtkama, a dokumenti, prema saznanjima KRIK-a, pokazuju "detaljan uvid u poslovni imperij i bogatstvo srpskog ministra", dok ga vrijednost poslova i imovine čine "uvjerljivo najbogatijim političarem" u Srbiji.

Trag novca kroz nekoliko tvrtki i jedan trust

Nakon što je 2012. godine postao potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizira kroz složenu mrežu offshore tvrtki koju bi kontrolirali trust iz Hong Konga i dvije tvrtke s Otoka Man. Advokatska kuća Appleby, koju je Popović želio angažirati, provela je istragu i otkrila "različite kontroverze u vezi s Popovićevim poslovima, posebno onima u Rusiji", navodi KRIK.


Ova mreža najavljuje da će više detalja o poslovima ministra Popovića, razotkrivenih u aferi Paradise Papers, objaviti u opširnijem tekstu tijekom tjedna.

Dr. Nenad Popović strojarski je inženjer i doktor ekonomskih znanosti, bivši je potpredsjednik i jedan od financijera Demokratske stranke Srbije, koju je vodio nekadašnji srpski premijer Vojislav Koštunica. Popović je osnivač Srpske narodne partije, koja je koalicijski partner vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, a u vladi je ministar bez portfelja od lipnja 2017. godine.

Nekadašnji potpredsjednik srpskog parlamenta ima i vrlo dobre poslovne veze u Rusiji.
Uz Popovićevo ime u aferi Paradise Papers spominje se još nekoliko poslovnih ljudi i tvrtki iz Srbije, među kojima i general Jovan Čeković, dugogodišnji direktor državne tvrtke za trgovinu oružjem Jugoimport SDPR.

Transakcija od 400 tisuća dolara za neodrađeni posao

Čekoviću se sudilo za zlouporabu službenog položaja, među ostalim jer je 2002. godine s računa tvrtke Jugoimport SDPR u Libiji isplatio 400 tisuće dolara tvrtki u Liberiji s kojom SDPR nije imao nikakav poslovni odnos, kako su objavili domaći mediji, ali je na kraju oslobođen optužbi.

Iz dviju uglednih tvrtka za pružanje offshore usluga s Bermuda i iz Singapura u javnost je procurilo 13.4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamski dokumenti, objavljeno je u nedjelju.

Dokumenti, nazvani Paradise Papers, procurili su iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.