Pahor obećao: Nakon granice, riješit ćemo i problem Ljubljanske banke

"PROBLEM Ljubljanske banke će se puno lakše riješiti nakon što budu riješeni granični sporovi između Slovenije i Hrvatske", izjavio je slovenski premijer Borut Pahor. Na sastanku s predsjednikom Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem, Pahor je najavio da će, nakon okončanja graničnih sporova, biti stvoreni uvjeti za rješavanje i drugih otvorenih pitanja u regiji.

Ipak, stajališta Bosne i Hercegovine i Slovenije o načinima razrješenja problema štediša Ljubljanske banke se razlikuju. BiH zagovara bilateralno rješenje toga pitanja preko međudržavnih povjerenstava, dok Slovenija to pitanje smatra sukcesijskim pitanjem svih nasljednica bivše zajedničke države.

Budući da je BIH potpisnica Sporazuma o sukcesiji svih država nasljednica, Slovenija inzistira da se problem potraživanja štediša Ljubljanske banke Sarajevo riješi kao dio sukcesije. Prema tome, Pahor smatra da bi se pitanje stare devizne štednje rješavalo posredništvom Banke za međunarodna poravnanja sa sjedištem u Baselu.

Na kraju, Pahor je zaključio da Slovenija želi vratiti povjerenje građana zapadnoga Balkana u Ljubljansku banku i pojačati aktivnost ostalih slovenskih banaka na tom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.