Pad indeksa na Wall Streetu drugi dan zaredom

Foto: EPA

INDEKSI na Wall Streetu u srijedu su pali za otprilike jedan posto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao da dužnosnici središnje banke raspravljaju o smanjenju programa kupnje obveznica već ove godine.

Dow Jones indeks pao je u srijedu 382.59 bodova ili 1.08 posto, na 34.960 bodova, S&P 500 indeks oslabio je 1.07 posto, na 4400 bodova, a tehnološki Nasdaq za 0.89 posto, na 14.525 bodova.

Cijene dionica ubrzale su svoj pad u poslijepodnevnom trgovanju, poguravši S&P 500 indeks 1.8 posto ispod rekordne razine nakon dva dana korekcije. Pritom je većina dioničkih sektora bila u minusu, a najviše energetskog, za 2.4 posto, i zdravstvenog, za 1.5 posto.

Zapisnik s Fedove sjednice održane potkraj srpnja, objavljen u srijedu, pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti.

Treba li ove godine smanjiti kupnje obveznica ili od iduće?

Također, pokazao je da još postoje različita mišljenja unutra Feda treba li ove godine smanjiti kupnje obveznica ili od iduće.

Naime, dio Fedovih dužnosnika zabrinut je jačanjem inflacije te smatra da je potrebno pripremiti se za borbu s njom, dok ima i onih koji smatraju da je potrebno pričekati kako bi se što više Amerikanaca prije promjene monetarne politike vratilo na posao.

Investitori su od zadnje sjednice Feda u srpnju u potrazi za signalima kada će središnja banka početi zaoštravati ultra-popustljivu monetarnu politiku, među ostalim i smanjiti kupnju obveznica, koja daje ključnu potporu S&P 500 indeksu, čija se vrijednost od ožujka lani udvostručila.

"Fedov zapisnik nije raspršio očekivanja da će zaoštravanje monetarne politike uskoro započeti. Blizu smo tome, a ljudi ne znaju kako bi reagirali na to", kaže Peter Tuz, predsjednik Chase Investment Counsela.

Fokus investitora sada se premješta na redoviti godišnji sastanak Fedovih dužnosnika u Jacksone Holeu idućega tjedna, u potrazi za naznakama kad Fed misli poduzeti prve korake radi promjene politike. Mnogi analitičari procjenjuju da će Fed najaviti smanjivanje programa kupnje obveznica već na svom zasjedanju 21. - 22. rujna.

Na europskim burzama u srijedu je Stoxx 600 ojačao 0.1 posto, na 474 boda. Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 0.28 posto, na 15.965 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0.73 posto na 6770 bodova, a londonski Ftse za 0.16 posto, na 7169 bodova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.