KORONAVIRUS

Ovo je superširitelj koronavirusa u Europi

Foto: Epa

BRITANAC za kojeg zdravstvene službe sumnjaju da je prvi superširitelj koronavirusa u Europi je poslovni čovjek Steve Walsh (53).

6. veljače testiran je pozitivno na zarazu novim sojem virusa, a zadobio ga je na poslovnoj konferenciji u Singapuru. Prije povratka u Veliku Britaniju otišao je nekoliko dana na skijanje u francuske Alpe.

Smatra se da je koronavirusom zarazio još 11 Britanaca, piše Sky News.

Moja obitelj također je u karanteni

"Želio bih zahvaliti Nacionalnoj zdravstvenoj službi na pomoći i njezi. Iako sam se u potpunosti oporavio, zabrinut sam za druge koji su oboljeli od ovog virusa“, rekao je Walsh, koji se još uvijek nalazi u karanteni bolnice St. Thomas.

"Čim sam saznao da sam bio izložen osobi koja se zarazila koronavirusom, kontaktirao sam svog liječnika opće prakse i druge nadležne zdravstvene službe. Nakon toga sam se izolirao kod kuće prema njihovim uputama“, dodao je.

"Kada mi je potvrđena zaraza, upućen sam u izolacijsku jedinicu u bolnicu, gdje boravim i dalje u sklopu mjera predostrožnosti. Članovi moje obitelji također se nalaze u karanteni. Zahvaljujem prijateljima, obitelji i kolegama na podršci koju su mi pružili tijekom posljednjih tjedana i zamolio bih medije da poštuju našu privatnost", poručio je Steve Walsh.

Tko je superširitelj?

Podsjetimo, superširiteljem smatra se osoba koja uspije zaraziti značajno veći broj ljudi nego što se očekuje od određene bolesti.

Tijekom epidemije SARS-a u Pekingu epidemiolozi su kao superširitelje definirali osobe koje su zarazile više od osam ljudi. U toj epidemiji zabilježeno je nekoliko superširitelja.

Jedan od njih bio je liječnik koji je unatoč simptomima SARS-a otputovao u Hong Kong kako bi prisustvovao vjenčanju u obitelji. Ondje je zarazio 16 ljudi. Drugi je bio 54-godišnjak koji je uz SARS imao više kroničnih bolesti, među ostalim, bolest srca i dijabetes tipa dva. On je u bolnici zarazio 33 osobe.

Umrlo više od 1000 ljudi

U kineskoj pokrajini Hubei, jednom od žarišta koronavirusa, danas su registrirana 103 nova smrtna slučaja, kao i 2097 oboljelih od tog virusa, dok je u cijeloj Kini od posljedica te bolesti preminulo više od tisuću ljudi.

Samo u tom dijelu Kine zaraženo je 31.728 ljudi, a 974 osobe umrle su od posljedica bolesti. Uz to, evidentirano je još 16.687 sumnjivih slučajeva.

Broj umrlih u ponedjeljak u provinciji Hubei najveći je otkako se bolest pojavila. Svjetska zdravstvena organizacija istaknula je da 168 laboratorija diljem svijeta trenutno provodi testove s ciljem da pronađu lijek protiv te smrtonosne bolesti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.