Osama bin Laden najavio nove napade na SAD

VOĐA Al Qaide Osama bin Laden navodno je snimkom upozorio američkog predsjednika Baracka Obamu na mogućnost novih napada ako nastavi podržavati Izrael, piše BBC.

U novoj audio snimci koju je emitirala al-Jazeera bin Laden kaže da "SAD neće imati mira sve dok nema mira u Palestini".

Govornik na snimci kaže da se radi o poruci Osame bin Ladena, ali autentičnost snimke još nije dokazana.

"Teroristi uvijek traže apsurdne izlike za svoja prezira vrijedna djela"

Govoreći izravno Amerikancima kaže: "Nepravedno je da vi uživate u sigurnosti dok naša braća u Gazi toliko pate... Naši napadi nastavit će se dok god podupirete Izrael...Poruka koja vam je poslana pokušajem napada Umara Farouka Abdulmutallaba samo je potvrda poruke heroja od 11. rujna."

Podsjećamo, 23-godišnji Nigerijac je pokušao aktivirati eksploziv na letu 253 iz Amsterdama u Detroit, ali u tome nije uspio.

Američki predsjednik je kasnije priznao da je došlo do sigurnosnih propusta u tom slučaju te da je Abdulmutallab povezan s jemenskim ogrankom Al Qaide.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Andy David rekao je Associated Pressu da to nije ništa novo. "Sve to rekao je i prije. Teroristi uvijek traže apsurdne izlike za svoja prezira vrijedna djela", rekao je.

Rijetka pojavljivanja

Od napada na Svjetski trgovački centar 2001., Bin Laden, koji se prije volio pojavljivati u medijima, naglo je nestao. Zadnja potvrđena autentična snimka datira još iz vremena odmah nakon napada. Gotovo se uopće nije pojavljivao na videosnimkama. U zadnjih pet godina se s razmjernom sigurnošću utvrdilo da se Bin Laden dva puta pojavio pred objektivom, zadnji put 2007. godine.


Audio snimke na kojima Bin Laden navodno šalje poruke vjernicima i nevjernicima su brojne.

Je li živ, je li živ?

Iako se već godinama nije osobno pojavio na video snimci, moguće je da je Al Qaida posredno prikazala osobno ukazanje svog vođe u listopadu. Tada je As Sahab, medijsko krilo Al Qaide, objavio video propovijedi Abu Yahye al-Libija, trenutno najveće zvijezde unutar terorističke organizacije. Nakon punih 45 minuta snimke se, vrlo zamagljeno, među publikom pojavljuje osoba koja bi, sudeći po vanjštini, mogla biti Osama bin Laden. Snimku je američkim medijima dao IntelCenter, a autentičnost nije potvrđena.

Tu su i smiješni (ili tragični) slučajevi, kao onaj zadnji kad je FBI napravio fotorobot toga kako bi Bin Laden danas izgledao, ali se njihov tehničar poslužio slikom španjolskog političara Gaspara Llamazaresa.

Oni koji još vjeruju u to da je Bin Laden živ smještaju ga u Waziristan, pakistansku pokrajinu pod efektivnom kontrolom islamista, u kojoj su jedina stvarna prijetnja napadi američkih bespilotnih letjelica. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.