Opus Dei platio milijun dolara odštete zbog svećenika seksualnog zlostavljača

Screenshot: Youtube/Anthony Buono

MEĐUNARODNO ultrakonzervativno katoličko društvo Opus Dei platilo je 2005. 977 tisuća dolara odštete u sklopu nagodbe oko tužbe za seksualno zlostavljanje protiv katoličkog svećenika Johna McCloskeyja. 

Ovaj je svećenik iz SAD-a poznat po pripremi istaknutih konzervativnih političara za preobraćenje na katoličanstvo (s protestantskih denominacija) - bivšeg predsjednika Donjeg doma Kongresa Newta Gingricha, kao i direktora Nacionalnog ekonomskog vijeća u administraciji Donalda Trumpa, Larryja Kudlowa, te bivšeg senatora i guvernera Kansasa Sama Brownbacka.

Žena koja je tužila McCloskeyja je katolkinja iz područja Washingtona, a koja je išla kod ovog svećenika na pastoralno savjetovanje u Katoličkom informacijskom centru u američkoj prijestolnici. Svećenik ju je više puta dirao, rekla je za Washington Post, i to dok je išla kod njega na savjetovanje zbog svojih bračnih problema i ozbiljne depresije od koje je patila.

Žrtva mislila da je sama kriva, svećenik napasnik je ispovjedio

Krivnja i sram oko svećenikovog napastovanja pogoršale su njenu depresiju, zbog čega nije mogla više obavljati svoj posao. A kada je razgovarala s njim o "krivnji koju je pogrešno shvatila u vezi interakcije" tijekom ispovijedi, svećenik ju je - odriješio grijeha. 

"Volim Opus Dei, ali bila sam zapletena u ovo zataškavanje - otišla sam na ispovijed misleći da sam učinila nešto što je dovelo ovog svetog čovjeka u iskušenje da prijeđe granice", rekla je anonimna žrtva za Washington Post.

Međutim, i tužba i nagodba su ostale tajne sve dok ih Opus Dei nije objavio u ponedjeljak, i to na zahtjev žrtve koja je na ovaj način htjela doprijeti do drugih potencijalnih žrtava svećenika seksualnog napasnika. U međuvremenu, McCloskey nije udaljen iz svećeničke službe, ali su njegove ovlasti uvelike smanjene pa su se mnogi u Washingtonu, gdje je imao status svojevrsnog katoličkog celebrityja, pitali što se dogodilo s njim.

Zanimljivo je da se i na YouTubeu može pronaći niz videa u kojima otac McCloskey daje svećeničke savjete o romantičnim vezama.

Glasnogovornik Opus Deija, Brian Finnerty, naveo je i da im se još jedna žena požalila "kako ju je (McCloskey) grlio". Otkrio je, međutim, da Opus Dei istražuje i treću, potencijalno "ozbiljnu" prijavu. Nije htio otkriti detalje, ali je rekao kako je ta žena "možda također pretrpjela prijestupe od strane oca McCloskeyja".

Vikar Opus Deija: Jako mi je žao, zamolimo Boga da nam pokaže milost

Vikar Opus Deija monsinjor Thomas Bohlin ispričao se žrtvama, navodeći u svojoj izjavi kako su McCloskeyjeva djela u njihovom centru bila "duboko bolna za ženu" koje ga je prijavila i i kako im je "jako žao za sve kroz što je prošla". Otkrio je i da je otac McCloskey smijenjen s posla u njihovom centru oko godinu dana nakon prijave, kada je utvrđeno da je vjerodostojna.

"Sve uznemiravanje i zlostavljanje je odvratno. Bolno sam svjestan svega što Crkva trpi i jako mi je žao što je Opus Dei tome pridonio. Zamolimo Boga da nam pokaže milost, za sve nas u ovo teško vrijeme", napisao je Bohlin u izjavi, aludirajući na sve brojnije afere povezane sa seksualnim zlostavljanjem od strane katoličkih svećenika i zataškavanjem od strane njihovih nadređenih u Crkvi. 

Žrtva ovog svećenika objasnila je da ju je nejasnoća oko njegovog trenutnog položaja proganjala i da je htjela biti sigurna da svaka druga žena koju je ovaj svećenik potencijalno povrijedio zna da nije sama i da može dobiti pomoć.

McCloskey, koji je danas u šezdesetim godinama, nedavno se preselio natrag u Washington, gdje ima obitelj. Opus Dei je objavio da "pati od uznapredovale Alzheimerove bolesti" zbog koje "mu je potrebna pomoć za rutinske dnevne zadaće" i da "nije imao pastoralna zaduženja niz godina i više ne može slaviti misu, čak ni privatno". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.