Oporba u Tajlandu pokrenula glasanje za opoziv premijera



OPORBA u Tajlandu, koji je tek izašao iz prosvjedničke krize, podnijela je parlamentu zahtjev za izglasavanjem nepovjerenja premijeru Abhisitu Vejjajivi i petorici članova njegove vlade, javljaju tajlandski mediji.

Glavna oporbena stranka Pheu Thai objavila je kako je tijekom vikenda odlučila podnijeti zahtjeve za opozivom glavnih ljudi vlade, a to su i učinili tijekom današnjeg popodneva.

Zahtjevi za ostavkom cijelog vrha vlade

Osim protiv Abhisita, zahtjevi su podneseni i protiv njegova prvog zamjenika Suthepa Thaugsubana, ministra unutarnjih poslova Chavarata Chanweerakula, ministra prometa Sopona Saruma, ministra financija Korna Chatikavanija te ministra vanjskih poslova Kasita Piromye.

Ovaj je vikend završila dvomjesečna opsada glavnog tajlandskog grada Bangkoka, kad je vojska srušila zadnji otpor "crvenokošuljaša", grupe nezadovoljnika koji su tražili Abhisitovu ostavku. Vjeruje se da je financijer prosvjeda bio svrgnuti premijer Thaksin Vejjajiva.

Loša reakcija premijera na prosvjede

Prosvjedi i iznimno loš odgovor na njih jako su poljuljali Abhisitov kredibilitet. Premijer kao da se uopće nije znao snaći. Dok su prosvjedi bili mirni, maknuo se iz Bangkoka i odbijao susresti s prosvjednicima. Kad je konačno sjeo s njima za stol, uspio ih je samo dodatno razjariti.

Prosvjedi su u travnju postali nasilni, a početkom siječnja došlo je do ozbiljnih obračuna. Zadnjih deset dana bilo je obilježeno vojnom opsadom središta Bangkoka, gdje je bila prosvjednička baza. Vojnici su na prosvjednike pucali snajperskim puškama, a "crvenokošuljaši" su palili gume i drvene barikade.

Ukupno je u prosvjedima poginulo malo manje od stotinu ljudi, a oko 2.000 je ozlijeđeno. Abhisit, koji je ranije pristao na raspisivanje prijevremenih izbora, htio bi po svemu sudeći pogaziti to obećanje, ali oporba mu to neće samo tako dopustiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.