Splitski misteriji: Oparin čovjek tri mjeseca unaprijed predvidio gradski natječaj

Foto: Milan Šabić/Pixsell, Index

GRAD Split odlučio je u lipnju prošle godine za osam milijuna i 700 tisuća kuna kupiti prostor za dječji vrtić u Grabovoj ulici, na predjelu Kila u gradskom kotaru Mejaši, od tvrtke Radović gradnja, čiji je direktor Stjepan Radović, član kriznog financijsko-gospodarskog savjetničkog tima splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i čovjek u čijem je obiteljskom hotelu Opara 2017. godine započeo predizbornu kampanju. S troškom opremanja za ovaj prostor izdvojit ćemo nešto više od devet milijuna kuna, a posebno zanimljiva je činjenica da je Radović u ožujku, također lani, oko tri mjeseca prije nego što je Grad objavio da kupuje prostor za vrtić zatražio i dobio od tog istog Grada "Rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole", kojim mu se dopušta prenamjena dvaju prostora namijenjenih caffe baru i samoposluzi u jedan za dječji vrtić.  

U kampanju krenuo iz savjetnikova hotela

Kako je Radović tri mjeseca unaprijed znao da će Gradu trebati baš vrtić, nismo uspjeli dokučiti. Istina, Radović nije bio član gradonačelnikove savjetničke ekipe kada je zatražio prenamjenu poslovnih prostora u vrtić, ali niz je javno dostupnih dokaza da su on i Opara godinama u najblaže rečeno dobrim odnosima. U ožujku 2017. Opara je kao kandidat za gradonačelnika, ali i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, bio na otvaranju hotela Cornaro, u vlasništvu obitelji Radović. "Hotel Cornaro nije velika stvar samo za Split nego i za Hrvatsku. Ovako se stvari razvijaju, ovo je produkt domaće pameti, upornosti, truda i državne imovine, izvrstan primjer kako se državni interes spaja s lokalnim i privatnim. Gradu je baš ovo trebalo", zapazio je tada Opara.

Već dva mjeseca kasnije Opara će na terasi hotela Cornaro predstaviti program i započeti pobjedničku kampanju. Dvije godine kasnije Radović će od Grada pod Oparinim vodstvom zatražiti prenamjenu svojih poslovnih prostora u vrtić. Dva mjeseca potom Grad će krenuti u kupovinu prostora.

Kvadrati, kvadrati, kvadrati

Iz ponude koju je Radović gradnja dostavila Gradu Splitu vidi se da je riječ o 408 četvornih metara unutarnje površine i vanjske terase od 280 četvornih metara. Zbog različitog načina obračunavanja vanjske i unutarnje kvadrature, navedeno je da ukupna vanjska i unutarnja površina za prodaju iznosi 492 četvorna metra. U ponudi se spominju i 183 četvorna metra zemljišta "od vanjske terase do ogradnog zida od prometnica istočno od Kile".

Cijena?

Radović je tražio, a Grad Split prihvatio 6.950.000,00 kuna plus PDV. Uz to, Grad je pokrenuo i četiri postupka javne nabave za opremanje vrtića. Kada smo pitali zašto četiri, a ne jedan, iz Grada su odgovorili kako je "javna nabava za opremanje prostora dječjeg vrtića na Kili provedena sukladno Zakonu o javnoj nabavi i provedena je kroz 4 nabave jer se radi o različitim predmetima nabave – kuhinjska oprema, didaktika, vrtićki namještaj i sitni inventar. Ukupna vrijednost provedenih nabava iznosi 621.653,48 kuna".

Sada još jednom o datumima. Detaljnije.

Prošlog proljeća, točnije 4. ožujka, Radović gradnja od nadležnih gradskih službi traži prenamjenu dvaju prostora u prizemlju stambene zgrade koju je izgradila u gradskom kotaru Mejaši, na predjelu Kila. Prostori su bili predviđeni za kafić i samoposlugu, a Radović gradnja ih želi spojiti i prenamijeniti u dječji vrtić. I već 25. ožujka gradske službe donose Rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole, potpisuje ga viša savjetnica Lada Pocrnić Mladinić.

Dva mjeseca kasnije, preciznije 24. svibnja, gradonačelnik Splita je, prema rješenju objavljenom u Službenom glasniku, osnovao i imenovao Povjerenstvo za pripremu i provedbu postupka kupnje poslovnog prostora u svrhu proširenja obima programa predškolskog odgoja i obrazovanja unutar postojećih predškolskih ustanova u vlasništvu Grada Splita. Na čelu ovog peteročlanog tijela beskrajno dugog imena našao se Mate Omazić kao predsjednik. A on, Omazić, u kraćem razgovoru nam je potvrdio kako je to bio prvi gradski korak u potrazi za adekvatnim prostorom za vrtić na Kili. 

Hitra reakcija savjetnikove tvrtke

Povjerenstvo nije gubilo vrijeme: 5. lipnja u lokalnom je dnevnom listu objavljen "javni poziv za iskazivanje ponuda radi kupnje poslovnog prostora u svrhu proširenja opsega programa predškolskog odgoja i obrazovanja“, a tvrtka gradonačelnikova savjetnika reagirala je hitro i dva dana kasnije Gradu službeno ponudila svoj prostor. Uskoro, 18. lipnja sastaje se Omazićevo povjerenstvo i konstatira da je pristigla samo Radovićeva ponuda po cijeni od 2350 eura po kvadratu. Odnosno, kako je u lipu precizno navedeno, 8.687.500,00 kuna.

Ponavljamo ključno pitanje: kako je savjetniku Radoviću od svih mogućih prenamjena njegovih prostora, izgrađenih za kafić i samoposlugu, pao na pamet baš vrtić? Skoro tri mjeseca prije nego što je Grad napravio "prvi korak" i osnovao povjerenstvo čije ime nećemo opet navesti.

Kako je unaprijed znao?

Tri su opcije. Savjetnik gradonačelnika Splita sasvim je slučajno prilagodio namjenu prostora onome što Grad treba prije nego što je Grad objavio što mu treba; savjetnik gradonačelnika Splita umije predviđati budućnost; savjetnik gradonačelnika Splita postupao je u dogovoru s nekim iz Grada.

Samo s kim?

Pokušali smo dobiti odgovore na ova pitanja od savjetnika Radovića, ali nismo se usrećili. Kad smo mu rekli što nas zanima, rekao je:

"A dobro, ja vam nisam u tome, morat ću pitat u firmi pa ću vidit vezano za to."

Dobro, znate o čemu je riječ?

"Je, kako ne, ali ne bavim se s tim, ne sudjelujem u tome, u tom dijelu."

Vi ste u ožujku tražili promjenu građevinske dozvole i prenamjenu prostora u dječji vrtić. Grad je tek dva mjeseca kasnije krenuo u pribavljanje ponuda za vrtić na toj lokaciji. Jeste li znali što će se dogoditi?

"Ne znam, ne znam vam ništa, ne mogu davati nikakve izjave, hvala vam lijepa..."

A kad mogu dobiti izjavu?

"Ne znam, pitat ću, ako će netko dati izjavu, ne znam, ne sudjelujem u tome."

Tu negdje je bio kraj razgovora s Radovićem. Nitko se nije javio.

Premda nam je rekao da ne sudjeluje u tome, naime, u poslu između tvrtke u kojoj je direktor s Gradom čijeg čelnika savjetuje, ime i broj mobitela Stjepana Radovića našli smo pod pisanom Izjavom iz 7. lipnja ove godine u kojoj kaže da će "u roku od 90 dana od dana potpisa Ugovora o kupoprodaji poslovnog prostora u Grabovoj 9a i 9b dovesti poslovni prostor u stanje gotovosti potrebne za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja o svom trošku".

Stabilnih nula zaposlenih

Prema podacima iz poslovnih baza, Radović gradnja u 2018. godini, zadnjoj za koju su objavljene informacije, nije povećavala i smanjivala broj zaposlenih, a imala je "0 zaposlenika“. Podaci iz sudskog registra vele da je vlasnik tvrtke Antun Radović sa splitskim prebivalištem na istoj adresi kao direktor i gradonačelnikov savjetnik Stjepan. Radović gradnja ima još dvoje direktora – Mariju Šverko i Nikšu Radovića, no njihova imena nismo našli pod citiranom izjavom. Stjepanovo jesmo. Svejedno, on kaže da o tome ne zna puno.

Isti vlasnici i upravljači vode Manas, najpoznatiju tvrtku povezanu sa savjetnikom Radovićem. Prema poslovnim registrima, u 2018. godini zapošljavala je 89 radnika. Konačno, Radovićevo ime nalazimo i u upravi tvrtke Extensionengine registrirane u Splitu, čiji je vlasnik istoimena firma iz SAD-a.

Oglasio se i Grad

Obratili smo se i Gradu s pitanjem. Nakon višemjesečnog ignoriranja naših raznih upita, ovaj put nam se posrećilo. Stigao je lijep odgovor sa srdačnim pozdravom, potpisom Kristine Čovalo, voditeljice Odsjeka za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju, te molbom da ga objavimo u cijelosti. Što upravo radimo:

"Zbog nedostatka prostora za smještaj djece u dječje vrtiće na prostoru Grada Splita, a posebno na području naselja Kila zbog izgradnje POS-ovih stanova, Grad Split je 5. lipnja 2019. godine oglasio Javni poziv fizičkim i pravnim osobama vlasnicima poslovnih prostora na području Grada Splita, GK Mejaši, naselje Kila, za iskazivanje ponuda za kupnju poslovnog prostora u svrhu proširenja opsega predškolskog odgoja i obrazovanja. Na navedeni poziv pristigla je jedna ponuda, tvrtke Radović gradnja d.o.o. na iznos 6.9500.000,00 (bez PDV-a) odnosno 8,7 mil. kn s PDV-om. Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 19. lipnja 2019. godine, Gradsko vijeće je prihvatilo ponudu tvrtke Radović gradnja d.o.o. i donijelo Odluku o kupnji prostora za potrebe dječjeg vrtića na području naselja Kila. Navedenom odlukom Gradskog vijeća, kupljen je prostor ukupne površine 872 m2, od čega na unutarnjih prostor otpada 408 m2 – za smještaj dvije jasličke i dvije 10-satne vrtićke skupine, dok na vanjski prostor otpada 464 m2. prije poduzimanja aktivnosti na kupnji prostora za dječji vrtić na Kili, Gradu Splitu je dostavljeno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja o mogućnosti obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u izdvojenim prostorima koji se nalaze u drugim građevinama, uz ispunjavanje prostornih i tehničkih uvjeta. Javna nabava za opremanje prostora dječjeg vrtića na Kili provedena je sukladno Zakonu o javnoj nabavi i provedena je kroz 4 nabave jer se radi o različitim predmetima nabave – kuhinjska oprema, didaktika, vrtićki namještaj i sitni inventar. Ukupna vrijednost provedenih nabava iznosi 621.653.48 kn“, piše u odgovoru Grada Splita. Objavljenom u cijelosti.

Vrtić smije biti u stambenoj zgradi

Imali smo i dilemu smije li, po važećim standardima, novi vrtić biti uređen u stambeno-poslovnom objektu. U jednom dokumentu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta iz ožujka 2014. godine koji posjedujemo, izrijekom stoji kako se od 1. siječnja 2014. godine "dječji vrtići mogu graditi i otvarati samo u posebnom objektu – zgradi". Standardi su se, u međuvremenu, očito ublažili jer su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja ovih dana kazali kako "Zakonom nije nigdje izrijekom zabranjeno da se u stambeno-poslovnim građevinama obavlja djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja".

Hajde, barem Split neće potrošiti više od devet milijuna kuna na nešto što ne smije biti vrtić. Kad je već galantno, neka bude i legalno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.