ZDRAVKO MAMIĆ

Bivši šef Vrhovnog suda objasnio zašto bi Ustavni sud mogao spasiti Mamića

Foto/screenshot: Dejan Rakita/Pixsell

KRUNISLAV OLUJIĆ, bivši predsjednik Vrhovnoga suda, smatra da Zdravko Mamić ima dobre šanse pred Ustavnim sudom.

"Vi ustavnu tužbu možete podnijeti zbog povrede Ustava, a Ustav vam jamči pravično suđenje. Ono uključuje niz bitnih elemenata koji čine sadržaj tog pravičnog suđenja. Tu, prije svega, mislim na činjenicu da sud bude neovisan, da sude nepristrani suci, da optužnicu zastupa ovlašteni tužitelj, da imaš pravo na obranu", nabraja Olujić pa progovara o slučaju Mamić.

"U Ustavnom sudu sjede čuvari revolucije"

"U konkretnom slučaju imamo kazneni postupak koji se vodio bez oštećenika. Ako sam vas opljačkao, a ne sudjelujete u postupku i ne postavljate imovinsko-pravni zahtjev na 112, 116, ne znam koliko milijuna kuna, a i činjenica da se u međuvremenu događa to što se događa... Ja želim vjerovati više da bi se cijela stvar mogla povoljno završiti za Mamića na Ustavnom sudu, iako ništa nije nemoguće s obzirom na to da na Ustavnom sudu sjede vojnici revolucije, a sad i čuvari revolucije, Plenkovićevi pasardani", govori nam Olujić.

"Nije nemoguće da se, linijom manjeg otpora, donese odluka kojom bi se odgovornost prebacila na Europski sud za ljudska prava. Bojim se da bi pred takvim sudom, koji ima jasne kriterije primjene Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda - koja također jamči pravo na pravično suđenje po istim elementima kao i hrvatski Ustav - cijela stvar neslavno završila u Strasbourgu i bila još jedna u nizu referiranih odluka Europskog suda za ljudska prava protiv Hrvatske", nabrajao je Olujić.

"Cijela stvar mogla bi završiti na Ustavnom sudu, da ne ide u Strasbourg"  

Pa smo ga još jednom upitali vjeruje li da su Mamiću na suđenju povrijeđena ustavna prava.

"Ja gotovo sigurno vjerujem u to prateći to suđenje i proučavajući to suđenje. Osim toga, govorim i iz vlastitog iskustva, jer imam presudu iz 2009. godine Olujić protiv Hrvatske na Europskom sudu za ljudska prava, upravo o ovim bitnim elementima koji čine sadržaj prava na pravično suđenje koji se dijelom mogu preslikati na slučaj Zdravka Mamića. Tako da, neću reći da očekujem, ni da vjerujem u to, ali cijela bi stvar doista mogla završiti na Ustavnom sudu, da ne ide u Strasbourg i da bi, eventualno, Ustavni sud poštujući jasne, utvrđene kriterije sudske prakse Europskog suda za ljudska prava, njihovom primjenom, koji na neki način postaju izvorom nacionalnog prava, mogao donijeti povoljnu odluku za Mamića", zaključio je Olujić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.