Obustavljen postupak protiv rođaka Igora Štimca, nema odgovornih za miniranje imovine splitskih Srba!

SVEGA mjesec dana prije nastupanje zastare, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odustalo je od progona Luke Oršulića, rođaka Igora Štimca i umirovljenog vojnog policajca optuženog za noćna miniranja imovine građana srpske nacionalnosti krajem 1991. godine po Splitu.

Za miniranja nema odgovornih, samo će Štimac naplatiti 50 tisuća kuna štete

Nakon što je zapovjednik posvjedočio kako je u inkriminiranom razdoblju Oršulić bio na južnom ratištu i nije nikako mogao u isto vrijeme biti u Splitu, tužiteljstvo je ostalo bez posljednjeg aduta te tako zaključilo slučaj koji se vodio gotovo punih 20 godina. Na koncu je ispalo da za miniranja nitko neće odgovarati. Samo će Igor Štimac naplatiti 50 tisuća kuna od države i Ferala koji je pisao da je i njega policija istraživala zbog miniranja. Tako je to u Hrvatskoj, zemlji pravde i poštenja, uskoro punopravnoj članici europske zajednice naroda. 

Slučaj se najprije vodio pred vojnim sudom, uz Oršulića, tu su bila još dva okrivljenika, Franko Zagorčić i Luka Buljubašić. Danas više nisu među živima. Zagorčić je poginuo u svibnju 1992. godine boreći se za strateški položaj na južnom bojištu, Buljubašić je podlegao teškoj bolesti prije šest godina.

Kralj botuna se ubio, sud ga nije pozvao zbog minirane trgovine

Prelazak na civilni sud bio je vrlo traumatičan. Predmet se izgubio tri godine na Općinskom sudu. Kada su ga pronašli, suci su sa žaljenjem konstatirali da su gotovo sva djela pala u zastaru. Nije, naime, bila napravljena dostatna šteta da se hrvatskom pravosuđu omogući efikasno procesuiranje. Deset godina je bilo premalo, a ni 20, kako se pokazalo, nije puno pomoglo...

U predmetu su tako ostali samo Luka Oršulić i minirana trgovina splitskog kralja botuna Đorđa Ugrčića, koji se ubio lani ne doživjevši tako da ga sud uopće pozove na saslušanje kao svjedoka - oštećenika. Kako se nije utvrdilo tko je odgovoran za miniranje, ni lipe nije dobio za uništenu trgovinu!

Pravna sigurnost

Kakva pravna sigurnost za investitore. Čovjek naprosto poželi uložiti koji milijun kada vidi kako će proći kada mu investiciju dignu u zrak. U Hrvatskoj se, makar sudeći po splitskoj praksi, za takve stvari ne odgovara! Odlična je ovo reklama, poglavito za tijela progona koja po službenoj dužnosti brinu o sigurnosti imovine i ljudi.

Bogdanović od žrtve postao okrivljenik, minirani restoran država nikada nije procesuirala

Još je pokojni Ugrčić bio sretne ruke. Njegov slučaj makar se našao u optužnici. Što reći na sudbinu najpoznatijeg dalmatinskog kuhara Mira Bogdanovića, kojem je 1991. godine u zrak odletio restoran Stefanel. Država nikada nije procesuirala počinitelje. Naprotiv! Strpala je Bogdanovića u zatvor u sklopu SIS-ove namještaljke za diskreditaciju članova Dalmatinske akcije, koji su optuženi za terorizam. Tako se to u nas radi. Žrtva postaje okrivljenik!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.