OBJAVLJENI DETALJI Srušeni ruski pilot raznio se bombom, procurila i navodna snimka

Screnshot: Youtube

RUSKI mediji slave kao heroja pilota koje je ubijen u Siriji, nakon što su mu pobunjenici oborili avion, tvrdeći da je izbjegao da ga džihadisti zarobe tako što se raznio granatom.
 
>> VIDEO U Siriji srušen ruski avion, pilot ubijen
 
>> RUSKA OSVETA Objavili snimke napada na pobunjenike u Siriji koji su ubili njihovog pilota
 
Posljednje riječi Romana Filipova navodno su bile: “Ovo je za momke.” Njegov avion Suhoj-25 oboren je iznad Idliba, sirijske pokrajine pod kontrolom pobunjenika među kojima dominira bivša sirijska podružnica al-Kaide, kasnije poznata kao Džabat al-Nusra, a sad kao Hajat Tahrir al-Šam. 
 
Borci ove džihadističke frakcije pobunjenika navodno su oborili ruski avion, namijenjen za zračnu podršku izbliza, u subotu nepoznatim oružjem.
 
Preživio obaranje pa se ubio da ne bude zarobljen
 
Filipov je preživio obaranje iskačući iz kokpita, ali je, prema prvim vijestima Sirijskog opservatorija za ljudska prava, ubijen u naknadnoj borbi. Prema ovoj posljednjoj verziji događaja, Filipov je ipak sam sebi oduzeo život kako ga džihadisti ne bi zarobili. 
 
Pilot je, prema izvještavanju ruskih medija, javio svojim nadređenima da je pogođen raketom prije nego je iskočio, prenosi BBC koji napominje da ne može neovisno potvrditi ovu vijest. U međuvremenu je i ruski Youtube kanal War Journal Channel objavio snimku njegovih navodnih posljednjih trenutaka, na kojoj se vide sirijski pobunjenici u borbi s pilotom koji na kraju detonria bombu. "Njegov glas se čuje: 'Ovo je za vas, momci'", stoji u opisu videa.
 
 
Ruska TV Zvezda, koju kontrolira rusko ministarstvo obrane, izvijestila je da je pilot posthumno odlikovan medaljom Heroja Rusije, poznatom i kao Zlatna zvijezda.
 
Sirijski režim uz intenzivnu potporu ruske avijacije u prosincu je pokrenuo veliku ofenzivu u Idlibu, posljednjem velikom uporištu antirežimskih pobunjenika. Zračni napadi samo su pojačani nakon obaranja ruskog Suhoja-25. U nedjelju je, prema izvještajima s terena, u bombardiranju ubijeno 20 ljudi. 
 
U isto vrijeme devetoro ljudi u gradu Sarakibu završilo je u bolnici zbog teškoća s disanjem nakon eksplozije bombe za koju očevici vjeruju da je bila napunjena klorom. To je samo posljednji u nizu navodnih napada kemijskim oružjem od strane sirijskih snaga, potkrijepljenih izvještajima očevidaca, spasioca i liječnika, snimkama, kao i forenzičkim dokazima prema kojima je i posebno tijelo UN-a donijelo zaključak da sirijski režim vrši kemijske napade nad vlastitim građanima.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.