Objavljena nova grupa privatnih mailova znanstvenika koji se bave klimatskim promjenama

GOTOVO točno dvije godina nakon prvog "curenja" mailova, i samo šest dana prije ovogodišnje UN-ove konferencije o klimi u južnoafričkom Durbanu, druga skupina privatnih poruka znanstvenika koji se bave klimom se našla na internetu.

Nekoliko desetaka mailova je skupljeno u jedan dokument koji sada "cirkulira" među blogerima skepticima u vezi klimatskih promjena. Znanstvenici i u ovim mailovima raspravljaju o glavnim značajkama određenih studija te smišljaju što će napisati u glavnom izvještaju.

U istragama nakon prvog "Climategatea" nisu pronađeni dokazi nepoštenja znanstvenika, no kritizirali su se neki znanstvenici zato što nisu željeli dijeliti svoje podatke. Kao i 2009. godine, i ovaj puta su mailovi stavljeni na server u Rusiji.

Poznati znanstvenik sa Sveučilišta Pen State, Michael Mann, koji se spominje u e-mailovima, a autor je poznatog grafa "hokejaški štap" koji prikazuje rast temperature tijekom posljednjeg stoljeća, kazao je da su novi objavljeni mailovi "istinski patetični" te pokazuju "očaj među onima koji negiraju klimatske promjene".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.