Objavljena imena novih sudaca Visokog kaznenog suda, među njima i Turudić

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

ZA SUCE novoosnovanog Visokoga kaznenoga suda izabrani su Marijan Bitanga, Ivan Turudić, Tanja Pavelin, Sanja Katušić-Jergović, mr.sc. Ljiljana Stipišić, dr.sc. Lana Pető Kujundžić, Snježana Hrupek-Šabijan, Željko Horvatović, Tomislav Juriša, Marija Balenović i Sanda Janković, objavilo je danas Državno sudbeno vijeće.

Natječaj je bio raspisan za ukupno 15 sudaca, no DSV ih je izabrao samo 11 iako ih se javilo 28. 

Sa svima su objavljeni razgovori, no nakon izmjena Zakona o DSV-u intervjui više nisu presudni u izboru jer se za njih može dobiti najviše 15 bodova. Osim toga, između izabranog kandidata i onoga tko je po broju bodova s kojima je došao na DSV prvi na listi nije smjela biti razlika veća od 10 bodova.

Maksimalan broj dobili su, osim Turudića, sudac Marijan Bitanga, koji nije bio izabran na čelo zadarskog Županijskog suda, te Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu. Na vrhu liste kandidata bila je i Ljiljana Stipišić, sutkinja istrage na Županijskom sudu u Splitu koja je stručne radove posvetila problematici žrtava kaznenih djela i svjedocima u kaznenom postupku.

Visoki kazneni sud Hrvatska dobiva 1. siječnja 2020., a rješavat će u drugom stupnju žalbe na odluke županijskih sudova iz cijele Hrvatske. Tako bi trebao rasteretiti Vrhovni sud za 90 posto.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.