Obamina reforma zdravstva je vjerojatno mrtva



POBJEDA republikanskog kandidata Scotta Browna na izvanrednim izborima u američkoj saveznoj državi Massachusetts nad demokratskom kandidatkinjom Marthom Coakley najvjerojatnije označava smrt reforme zdravstva koju je protežirao predsjednik Barack Obama, jer republikanci sada imaju 41 zastupnika potrebnog za proceduralno ometanje donošenja zakona.

Postoji cijeli niz razloga zbog kojeg su gotovo svi uvjereni kako Brownova pobjeda donosi kraj demokratskim nadama za donošenjem sada već iznimno nepopularne reforme. Zastupnički klub demokrata u Senatu, gornjem domu Kongresa, ovim je porazom izgubio kvalificiranu većinu potrebnu za provođenje zakona bez proceduralnog ometanja. Republikanci ponovno imaju dovoljno zastupnika za "filibuster", odnosno teoretski beskrajno otezanje donošenja bilo kojeg zakona koji ne žele propustiti.

Tko bi rekao?!

Još od kolovoza prošle godine, kad je umro demokratski zastupnik Ted Kennedy, pripadnik slavne loze koji je senatorsko mjesto u toj državi držao od 1962. godine, znalo se da bi eventualna republikanska pobjeda mogla postati trn u oku Obami, predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi i predsjedniku demokratskog kluba zastupnika u Senatu Harryju Reidu. Samo, na početku je malo tko mislio da bi republikanci mogli imati šanse u jednom od najčvršćih demokratskih bastiona.



Situacija se u međuvremenu uvelike promijenila, a jedan od ključnih faktora bila je upravo zdravstvena reforma i uplitanje nacionalne u državnu politiku. Neki su američki komentatori ustvrdili da bi Coakley bez problema pobijedila u državi u kojoj je prije malo više od godinu dana Obama odnio pobjedu nad Johnom McCainom s 25,8 posto razlike, da nije bilo uplitanja Obame i nacionalne politike. Izbor Browna poruka je glasača u Massachusettsu da ne žele "ObamaCare", tvrde i komentatori, ali i neki političari iz Demokratske stranke.

Muke po Reidu

Predstavnički dom i Senat već su izglasali svoje verzije zakona o zdravstvenoj reformi. No, dok je to glasanje u Predstavničkom domu prošlo bez većih problema, u Senatu su demokrati naletjeli na ogroman broj prepreka, i time dali najveći doprinos padu popularnosti tog ključnog unutarnjopolitičkog programa novog predsjednika. Inače je pravilo da se neki republikanci pridruže demokratima kad se glasa o zakonima. Na glasanju o zdravstvenoj reformi predsjednik republikanskog kluba zastupnika, Mitch McConnel, pokazao je tko je "novi kralj Capitol Hilla", jer je svih 40 članova kluba pridobio u odlučnom glasanju protiv zakona. Reid je, s druge strane, da bi zakon izglasali do Badnjaka, morao nebrojeno puta ustuknuti i raditi kompromise među članovima svog kluba, pa je razjario i javnost i stranku.

Verzija zakona iz Predstavničkog doma i ona iz Senata bitno su različite, a sada će o njima debatirati posebno povjerenstvo, čiji će cilj biti donošenje integralne verzije koja će pomiriti razlike. O toj verziji onda ponovno moraju glasati Senat i Predstavnički dom. Kako stvari sada stoje, nema šanse da novi zakon prođe pored republikanskog filibustera u Senatu, a pitanje je hoće li svi članovi demokratskog kluba dati svoju podršku, budući da se politička slika znatno izmijenila. Već se pričalo o nekakvom pokušaju nasilnog provođenja već izglasanog zakona, ali radi se o zakonu koji je prevažan, a da bi ga se "utjerivalo".  Usto, činjenica da su glasači u dosad demokratskom Massachusettsu rekli odlučno ne reformi mnogima će biti prilično jasan znak da nešto treba mijenjati.



Izborna godina mijenja konstelaciju

U Predstavničkom domu je Pelosi i dalje čvrsto uvjerena u izglasavanje integralnog zakona. Istina, demokrati su u čvrstoj većini od 31 zastupnika, ali 2010. je izborna godina u kojoj su u igri sva mjesta u Predstavničkom domu, pa je za očekivati da će brojni demokratski zastupnici dobro razmisliti o tome kako će ubuduće trošiti svoje glasove. To je i razlog zbog kojeg su se demokrati žurili obje verzije izglasati što prije. Nisu uspjeli pobijediti vrijeme.

Sve u svemu, ambiciozni Obamin plan da potpuno protrese sustav zdravstva u SAD-u naletio je na kameni zid i gotovo je sigurno da je ideja o monumentalnoj reformi mrtva. Jedino što ostaje je pitanje o kakvoj ćemo reformi govoriti ubuduće. Novi krug pregovora može započeti već danas.  

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.