Nova Erdoganova prijetnja: "Uzburkat ću svijet ako mi zabrane govor u Njemačkoj"

Foto: Hina

TURSKI predsjednik Tayyip Erdogan zaprijetio je kako će 'uzburkati' svijet ako mu se zabrani da održi govore u Njemačkoj.Erdogan kritizira Njemačku i zabranu održavanja skupova za Turke u Njemačkoj kojima je cilj skupljanje glasova za Erdogana na referendumu koji će se uskoro održati.

Otišao je tako daleko da je prošlog tjedna poručio Njemačkoj kako se njihova sadašnja politika nimalo ne razlikuje od nacističke politike.

'Ako me ne puste ili mi zabrane da govorim, uzburkat ću svijet'

Kako piše Independent, diplomatske tenzije između Njemačke i Turske samo rastu nakon što je u Turskoj uhićen njemačko-turski novinar te nakon što je Njemačka zabranila skupove u tri grada. Njemačka kaže kako su skupovi otkazani iz sigurnosnih razloga, a isto tvrdi i Nizozemska koja je jedan skup otkazala u Roterdamu.

"Sada misle kako Tayyip Erdogan želi otići u  Njemačku. Otići ću ako ću htjeti, " rekao je Erdogan na jednom skupu u Istanbulu kako prenosi Hurriyet daily.

"Ako me ne puste ili mi zabrane da održim govor, uzburkat ću svijet," rekao je Erdogan.

Rekao kako Njemačka provodi nacističku politiku

Na jednom skupu ranije je izjavio kako Njemačka i dalje ima politiku kao nacisti, zbog čega je naišao na brojne kritike: "Njemačka, vi nemate veze s demokracijom. Vaša sadašnja politika se ne razlikuje od nacističke prakse u prošlosti."

Planirani skupovi s dio kampanje turske vlade koja je usmjerena na 1.5 milijun Turaka koji žive u Njemačkoj. Skupovi su koncipirani tako da na njih dolaze ministri turske vlade i drže govore okupljenima kako bi oni na referendumu glasali za aproširenje Erdoganovih ovlasti.


Erdogan je na skupu još poručio i: "Pozivam njemačke vlasti, pozivam svijet koji vjeruje u demokraciju, ako se borimo za slobodu, ako nam sloboda govora nije neugodna, ako vjerujemo u demokraciju, nitko nas neće spriječiti."

Njemačka kaže kako su takve opaske neprihvatljive

Njemačka je njegove opaske i usporedbe s nacistima okarakterizirala kao u potpunosti neprihvatljive.

Šef osoblja Angele Merkel, Steffen Seibert, je po tom pitanju poručio: "Nitko se ne može uspoređivati s Njemačkom po vladavini prava, toleranciji i liberalizmu."

Seibert je rekao i kako postoje trgovinske i ekonomske veze između Njemačke i Turske ali i kako postoji velika razlika u mišljenjima između te svije zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.