Njemačka ultradesna skupina planirala masakr na džamije

Foto: EPA

ČLANOVI radikalno desne skupine u Njemačkoj uhićeni su jer su planirali napade na džamije, političare i tražitelje azila, javlja BBC.

Dvanaestorica članova skupine Der harte Kern privedeni su u petak, dok je jedan za kojeg se sumnjiči da je povezan sa skupinom još uvijek u bijegu. Četiri muškarca, svi njemački državljani, uhićeni su zbog sumnje da su osnovali terorističku skupinu. Za ostalu osmoricu sumnja se da su opskrbljivali skupinu novcem i oružjem.

Muškarci su se navodno upoznali preko WhatsAppa i formirali skupinu u rujnu prošle godine. Pretpostavlja se da su povezani s finskom radikalno desnom skupinom osnovanom prije pet godina, tzv. Odinovim vojnicima. Navodno je vođa njemačke skupine policiji od prije poznati 53-godišnji Werner S. koji stanuje u bavarskom gradu Augsburgu. Vjeruje se da se prošli tjedan sastao s ostalim članovima i razgovarao o planovima za deset različitih napada u Njemačkoj, između ostalog masakra u džamijama sličnim onima u Novom Zelandu prošle godine. Navodno su htjeli isprovocirati protunapade koji bi zatim doveli do građanskog rata. Prema novinskim napisima, istražitelji su dobili dojavu od nekoga tko se infiltrirao u skupinu.

Kako prenosi Welt am Sonntag, nakon racije pronađeni su pištolji i materijali koji mogu poslužiti za sastavljanje eksplozivne naprave iz kućne radinosti.

Savezni vrhovni sud, najviši sud u sustavu redovnih nadležnosti u Njemačkoj, naredio je uhićenje dvanaestorice muškaraca dok se istraga nastavlja. U Njemačkoj raste popularnost krajnje desnice, posebice u dijelovima bivšeg socijalističkog istoka. Nadležna su tijela povećala napore u istrazi njemačkog radikalno desnog podzemlja nakon prošlogodišnjeg ubojstva CDU-ova političara Waltera Lübckea i napada na sinagogu u istočnonjemačkom gradu Halleu u blizini Leipziga.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.