Njemačka blago podigla prognozu gospodarskog rasta

Foto: EPA

NJEMAČKA vlada podignula je danas u proljetnim gospodarskim projekcijama prognozu gospodarskog rasta za ovu godinu na 0.4 posto, s prethodno prognoziranih 0.2 posto.

"U tijeku je postupni oporavak unatoč trajno teškom okruženju", rekao je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck.

Trenutni gospodarski pokazatelji poput industrijske proizvodnje, novih narudžbi i poslovne klime ukazuju na gospodarski oporavak tijekom godine, piše u vladinom izvješću. "U sljedećoj godini očekujemo da će se oporavak nastaviti i dobiti na širini", rekao je Habeck. Vlada je za 2024. blago snizila svoju prognozu rasta s u siječnju predviđenih 1.8 na 1.6 posto.

Smanjene i prognoze inflacije

Prognoze inflacije također su smanjene, a stopa za 2023. i 2024. sada je snižena za 0.1 postotni bod, na 5.9 odnosno 2.7 posto. Inflacija je prošle godine iznosila 6.9 posto.

Unatoč mjerama državne pomoći i rastućim prihodima, privatna potrošnja će biti slaba zbog gubitka kupovne moći povezanog s inflacijom, kaže se u izvješću. Krajem godine bi se ponovno trebala povećati jer će se inflacija nastaviti smanjivati.

Vlada je u novim projekcijama nešto optimističnija od pet ekonomskih instituta koji pripremaju zajedničku ekonomsku prognozu te za 2023. predviđaju gospodarski rast od 0.3 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.