Nakon 68 dana religijskog posta u Indiji umrla 13-ogodišnja djevojčica

Screenshot: YouTube

13-OGODIŠNJA djevojčica Aradhana Samdariya iz Indije, umrla je nakon 68 dana religioznog posta, onako kako ga propisuje džainizam. Dok policija istražuje je li djevojčica bila prisiljena na gladovanje, njezini roditelji, bogati zlatari, insistiraju da je pristanak bio dobrovoljan, prenosi BBC.

Prema izvještajima, Aradhana je živjela 68 dana samo na prokuhanoj vodi a umrla je dva dana nakon što je prestala s postom.

Roditelji tvrde da je dobrovoljno prakticirala post.

"Pitala je dopuštenje za upvaas (post koji uključuje odricanje od hrane). Pitali smo ju da stane nakon 51 dana no nije željela prestati. Njezin je post bio dobrovoljan. Nitko ju nije prisilio", rekla je gospođa Samdariya.

Organizacija za dječja prava podnijela je tužbu, a društveni aktivist odbacuju tvrdnje roditelja te tvrde da je praksa religioznog posta neprihvatljiva.

"Guru njezinog oca savjetovao je obitelj da će njegov posao biti unosan ako ona bude postila 68 dana", rekao je za BBC Hindi aktivist Achyut Rao, te kritizirao njezinu obitelj koja ju je uzdizala kao dječjeg sveca.

Osim ovakvog oblika posta, aktivisti su također kritizirali i praksu pod nazivom "santhara", odricanje od hrane i vode kao pripreme za smrt. Godišnje se oko 500 pripadnika džainizma, uglavnom redovnika i redovnica, podvrgne ovom obredu izgladnjivanja do smrti kojim se postupno napušta svijet, odvaja od negativne karme u svrhu dostizanja nirvane.

Nema sumnje da je Sam Harris u pravu kada kaže da je džainizam jedna od najmiroljubivijih religija jer u svom temelju ima ugrađeno nenasilje i ljubav prema svim živim bićima. Riječ je o etičkom sustavu koji negira opstojnost Boga te zagovara samokontrolu, samodisciplinu i asketizam kao sredstva dolaženja do stanja blagostanja. Međutim, tanka je linija između slobode vjerovanja i nasilja nad djecom koja još nisu mentalno i fizički u potpunosti razvijena da bi mogla samostalno prosuđivati sustav koji im se nameće odmalena, donositi promišljene odluke i u konačnici biti odgovorna za svoje postupke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.