Nezaposlenost u Španjolskoj popela se na 22 posto, najviše u posljednjih 15 godina!



NEZAPOSLENOST u Španjolskoj popela se na 22,9 posto što je najviše u posljednjih 15 godina. Raste pritisak na španjolskog premijera Mariana Rajoya da promijeni radne zakone i ispuni predizborno obećanje da će stvoriti nove poslove. Španjolska ekonomija se konstantno smanjuje.

Prema podacima Španjolskog instituta za statistiku u Madridu, stopa nezaposlenosti narasla je u četvrtom kvartalu s 21,5 posto na 22,9. To je dvostruko veća stopa nezaposlenosti od prosjeka EU.

Španjolska je treća zemlja EU po visini stope nezaposlenosti. Ujedno je u Španjolskoj veliki problem nezaposlenost mladih. Svaka druga mlada osoba u Španjolskoj je nezaposlena.

Narodna stranka koja je u studenom dobila izbore obećala je da će zapošljavanje i plaće postaviti kao prioritet. To pak znači provođenje reforme koja će poticati zapošljavanje umjesto postojeće mjere koja se svodi na rezanje troškova otpuštanja.

"Ukoliko se nešto jako brzo ne promijeni stopa nezaposlenosti do kraja ove godine u Španjolskoj će se popeti na 24 posto" izjavila je Estefania Ponte, glavna ekonomistica u Cortal Consors u telefonskom razgovoru za Businessweek.

Siva ekonomija


Broj kućanstava u kojima su svi članovi nezaposleni popeo se na 1,58 milijuna, a nezaposlenost među imigrantima narasla je na 34,8 posto.

Neki nezaposleni  rade u sivoj ekonomiji. Friedrich Schneider, ekonomist na Sveučilištu u Linzu, procjenjuje da španjolska siva ekonomija iznosi 19 posto BDP-a, što je manje nego u Grčkoj gdje je udio sive ekonomije u BDP-u 25 posto ili Italiji  gdje taj broj iznosi 22 posto.

Španjolska ekonomija se u četvrtom kvartalu prošle godine smanjila za 0,3 posto, a moguće je da će se u ovoj godini smanjit za još 1,5 posto.

Sindikati su pristali na odvajanje rasta plaća od inflacije kao i ograničenje rasta plaća na 0,5 i 0,6 za ovu i sljedeću godinu, te vezanje rasta plaća za 2014. uz gospodarski rast. Španjolska vlada taj potez smatra dobrim za Španjolsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.