Netanjahu odbio sudjelovati na konferenciji o nuklearnom naoružanju

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu otkazao je posjet SAD-u koji se trebao dogoditi u ponedjeljak, gdje je trebao sudjelovati na konferenciji o nuklearnoj sigurnosti koju organizira Barack Obama. Odluka je donesena nakon što je Netanjahuova vlada zaključila da će Turska i Egipat započeti razgovore i o izraelskom nuklearnom naoružanju.

Američki predsjednik je na konferenciju pozvao više desetaka najvažnijih svjetskih vođa koji će razgovarati o nuklearnoj sigurnosti i mogućem razoružanju, ali i o dostupnosti nuklearnoga materijala pobunjenicima. Konferencija će se održati nakon što je jučer u Pragu potpisan sporazum o nuklearnom oružju između Rusije i SAD-a.

Izrael nije nikada ni potvrdio niti opovrgnuo da posjeduje nuklearno naoružanje, dok stručnjaci smatraju da židovska država ima najmanje 75 nuklearnih bombi koje je sposobna ispaliti i do 11 tisuća kilometara daleko, a ispaliti ih mogu čak i podmornice.

Egipat i Turska, dugogodišnje Izraelove suradnice, pokušavaju vladu u Jeruzalemu prisiliti na potpisivanje sporazuma o neširenju nuklearnoga oružja koje još nisu potpisale samo Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.