NATO u Libiji počeo koristiti i borbene helikoptere

BRITANSKI Apachi i francuski borbeni helikopteri jutros su po prvi put upotrebljeni u NATO-ovoj kampanji u Libiji, gađajući Gadafijeve trupe i strateške ciljeve pokraj Brege, važnog grada koji bitan za opskrbu naftom, javlja Associated Press.

Ovaj potez diže NATO-ove operacije na višu razinu, a pobunjeničkim snagama daje veliku podršku, posebno kad su u "zamahu". Jučer su naime pobunjeničke snage otjerale Gadafijevu vojsku iz tri grada na zapadu zemlje i razbile blokadu još jednog, što je pokazalo da je moć Gadafijeve vojske u opadanju.

NATO-ovi helikopteri pucali su po trupama koje su se pokušale skriti u naseljenim područjima, a gađali su i vojna vozila i ostalu opremu.

Charles Bouchard, zapovjednik NATO-ovih operacija u Libiji, kazao je kako je ova akcija pokazala posebne mogućnosti koje  "na stol" donose borbeni helikopteri".

Dosad su saveznici u napadima koristili isključivo borbene mlažnjake, koji su letjeli na visini od pet kilometara i s visine gađali ciljeve u noćnim akcijama. Upotreba helikoptera NATO-u daje ključnu prednost u bliskoj borbi, jer lete na mnogo manjim visinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.