Nastavljaju se prosvjedi u Sudanu, policija bacila suzavac na okupljene

Screenshot, Video: AL Jazeera English

SUDANSKE vlasti bacile su suzavac na prosvjednike koji prosvjeduju u blizini glavnog grada.

Na prosvjednike se kraj džamije u Omdurmanu pucalo nakon što su aktivisti pozvali da se prosvjedi nastave nakon što se održi molitva petkom. 

Uhićenja opozicijskih aktivista

Do prosvjeda je došlo i na sjeveru Khartouma, glavnog grada Sudana, javlja AFP. Reuters pak dodaje kako do prosvjeda dolazi nakon što su vlasti optužene da su naredile uhićenje devet aktivista iz redova opozicije. 

Najmanje 19 osoba poginulo je tijekom decet dana protuvladinih prosvjeda, prema službenim podacima. Amnesty International pak javlja kako smatraju da je 37 prosvjednika ubijeno. 

U zajedničkoj izjavi koju je prenio Reuters, nekoliko skupina koje su uključene u prosvjed poručile su kako je devet lidera opozicije uhićeno u Khartoumu. Među njima su navodno i Siddiq Youssef - jedan od čelnika sudanske Komunističke partije, ali i vođe drugih stranaka iz opozicije. 

Glasnogovornik za sudansku obavještajnu agenciju porekao je bilo kakva saznanja o uhićenjima, javlja Reuters.

Prosvjedi traju cijeli mjesec

Prosvjedi su počeli ranije ovog mjeseca nakon što su najavljena povećanja cijena goriva i kruha. 

U međuvremenu su prosvjedi prerasli u prosvjede protiv vlade, a prosvjednici na njima pozivaju da se okonča 29-godišnja vladavina predsjednika Omara al-Bashira. Aktivisti ga optužuju za loše vođenje ekonomskih pitanja Sudana.

BBC dodaje kako je prošle godine u Sudanu pala vrijednost sudanske funte, ali kako je u isto vrijeme došlo do udvostručenja cijene nekih dobara. 

Sudan je ostao i bez tri četvrtine naftnih polja nakon što se jug zemlje odlučio ocijepiti i postati Južni Sudan, dodaje BBC.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.