Nastavlja se bratoubilački rat u HDSSB-u, Vulin sarkastičnim priopćenjem opleo po pučistima

Foto: Hina

ČLANOVI HDSSB-a, koji su se tijekom stranačkog raskola svrstali uz osječko-baranjskog župana Vladimira Šišljagića i belišćanskog gradonačelnika Dinka Burića, danas su u Osijeku održali skup koji su nazvali izvanrednim izbornim saborom stranke, a čiju legalnost osporavaju predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i njegovi istomišljenici.

Za predsjednika stranke, tajnim glasovanjem izabran je Vladimir Šišljagić, a za njegova zamjenika Dinko Burić, koji su bili i jedini kandidati za te dužnosti.

Obrativši se sudionicima sabora, Šišljagić je istaknuo kako je strmoglavi pad HDSSB-a počeo povratkom iz zatvora Branimira Glavaša, koji "vodi stranku, bez obzira na kojoj je funkciji".

Ocijenio je kako HDSSB nitko ne može svojatati, te kako ovo ne može biti stranka ni jednog pojedinca, pa niti njezinog osnivača Branimira Glavaša, nego je to "regionalna stranka slavonsko-baranjskog čovjeka, preko koje ti ljudi izražavaju svoje interese i potrebe", a koja u idućem razdoblju treba vratiti izgubljeno povjerenje birača.

Šišljagić kritizirao Glavaša

Šišljagić je odbacio tvrdnje da su on i njegovi istomišljenici stranački pučisti, ustvrdivši kako je puč napravio predsjednik stranke Dragan Vulin koji je, unatoč lošim izbornim rezultatima, suspendiranjem predsjednice Glavnog odbora Danijele Lovoković i njezina zamjenika Dinka Burića, pokušao spriječiti održavanje najvišeg stranačkog tijela, između dva sabora stranke.

Ustvrdio je kako manipulacije s HDSSB-om idu i do Hrvatskog sabora koji je, kako smatra, ne vodeći računa o preferencijalnim glasovima, protuzakonito potvrdio Josipa Salapića kao zamjenu Branimiru Glavašu koji je zastupnički mandat stavio u mirovanje. Istaknuo je kako je, nakon Glavaša, drugi po broju preferencijalnih glasova na listi HDSSB-a bio on, a slijedeći Dinko Burić te da stranka ne može odlučivati o zamjeni, nego da je to, u sustavu preferecijalnih glasova, regulirano zakonom.


Najavio je kako će se, nakon današnjeg izbornog sabora, Ministarstvu uprave uputiti zahtjev za promjenu upisa u registru političkih stranaka RH te očekuje da će Ministarstvo potvrditi pravovaljanost današnjeg skupa i donesenih odluka.

Bivši saborski zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović ocijenio je kako je ovo posljednji pokušaj spašavanja HDSSB-a, kojemu na predstojećim lokalnim izborima, ako ga i dalje budu vodili Glavaš i Vulin, prijeti potop i završetak političkog puta.

Sabor je ukinuo sve stegovne mjere, koje je čelništvo HDSSB-a izreklo Danijeli Lovoković i Dinku Buriću, a izmjenama statuta stranke, uz ostalo, ukinuta je i Slavonska sokolska garda (SSG), čija su prošlogodišnja postrojavanja u crnim uniformama izazvala negativne reakcije javnosti.

Vulin: Mogli ste tako izabrati i predsjednika CDU-a

Na reakciju Vulina nije trebalo dugo čekati. On se u poslijepodnevnim satima medijima oglasio priopćenjem u kojem je na prilično sarkastičan način osporio sve odluke koje su donijeli "stranački pučisti".

"Ovim putem se želim kratko osvrnuti na današnje javno okupljanje koje je održano u Osijeku, a koje su organizirali stranački pučisti. Mogu im samo, uz osmijeh, poručiti: Uzalud vam trud, svirači! Naime, navedeno javno okupljanje nema nikakve veze s HDSSB-om. Ne želim komentirati odluke koje su donesene, ali samo ću reći da su mogli, kad su se već skupili, izabrati i novoga predsjednika njemačkoga CDU-a. Koliko bi to bilo pravovaljano, toliko je pravovaljan i izbor gospodina Vladimira Šišljagića za predsjednika HDSSB-a. Dodatno, važno je primijetiti da su im bila puna usta demokracije, a danas su na svom privatnom saboru birali samo jednoga kandidata za svaku pojedinu dužnost.


U konačnici, obistinila se i moja najava kako, nakon što su napali Ministarstvo uprave RH, slijedi napad na predsjednika Hrvatskoga sabora, gospodina Božu Petrova. Gospodin Vladimir Šišljagić danas je otišao i korak dalje te imenom i prezimenom napao i hrvatskoga premijera, gospodina Andreja Plenkovića. Sada je svima jasno da gospoda Šišljagić i Burić, koji obnašaju dužnosti župana, odnosno gradonačelnika, provode politiku sukoba sa svim institucijama Republike Hrvatske što nikako ne može koristiti interesima našega zavičaja i naše domovine Hrvatske. Još samo nedostaje napad na Europsku komisiju, ali iskreno se nadam da će se zaustaviti na ovome.

Na kraju, želim ponoviti da HDSSB normalno funkcionira i da su u tijeku pripreme za Izvanredni izborni sabor HDSSB-a koji će biti održan 14. siječnja 2017. godine. Nažalost, ovo što se danas dogodilo šteti ugledu HDSSB-a i zbunjuje hrvatsku javnost. No, poduzet ćemo sve pravne radnje kako bismo spriječili daljnju zloporabu imena, logotipa i grba naše stranke", stoji u priopćenju koje potpisuje Vulin.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.