Nasilnom srpskom studentu Kovačeviću ipak će se suditi u Srbiji

MILADIN KOVAČEVIĆ, srpski student koji je u svibnju prošle godine pretukao američkog studenta Bryana Steinhauera, neće se morati vratiti u Sjedinjene Države kako bi mu se sudilo za premlaćivanje Steinhauera.

Beogradski Blic javlja da su predstavnici američkih i srpskih vlasti dogovorili prebacivanje slučaja Kovačević u Srbiju. Srbija je još prije tjedna isplatila iznos od milijun dolara od kojih je veći dio namijenjen isplati odštete Steinhaueru.

U sklopu sporazuma američkih i srpskih vlasti, osim Kovačeviću srpsko pravosuđe mora suditi i bivšem konzulu Slobodanu Nenadoviću i njegovom zamjeniku Igoru Miloševiću koji su omogućili izdavanje privremenih dokumenata Kovačeviću pomoću kojih je ovaj pak napustio SAD nakon što je odlukom suda ostao bez putovnice.

Američke optužnice i dalje nisu povučene

Srpska vlada je priopćila pak da je odlukom tužiteljstva u New Yorku, koje je prvotno procesuiralo Kovačevića, da se slučaj ustupi srpskom pravosuđu "uspješno riješen problem koji je ozbiljno narušio odnose između Srbije i SAD".

U vladi podsjećaju da Srbija stranim zemljama ne može izručivati svoje građane te ocjenjuju da rješavanje slučaja Kovačević doprinosi podizanju ugleda Srbije u svijetu.

Unatoč tome što je slučaj Kovačević, ali i slučajevi Nenadović i Milošević, predan srpskom pravosuđu, američko pravosuđe će nastaviti sa suradnjom u pogledu iznošenja dokaza optužbe. Istodobno američke vlasti još uvijek nisu povukle optužnice protiv trojice optuženika, a tako će vjerojatno ostati sve do izricanja pravomoćne presude svoj trojici optuženika.

Srpskoj javnosti zasad nije u potpunosti poznato koje je sve ustupke, osim isplate iznosa od milijun dolara na teret proračuna, Srbija morala učiniti da bi slučaj Kovačević bio predan domaćem pravosuđu.

R.I.
Foto: Interpol

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.