NASA se oprašta od teleskopa Spitzer, omogućio nam je da vidimo duboki svemir

Jedna od mnogih fotografija koju je snimio Spitzer Foto: EPA

NAKON svoje misije, koja je trajala 6.002 dana, američka svemirska agencija NASA oprostit će se od svog svemirskog teleskopa Spitzera.

Posljednji podaci koje je prikupio su već preuzeti, a kontrola misije je izdala svoju posljednju zapovijed. Spitzer će sada ući u siguran režim, što znači da više neće slati snimke svemira nazad na Zemlju.

Spitzer predstavlja jedan od NASA-ina četiri Velika opservatorija, s teleskopom Hubble i opservatorijima Chandra i  Compton. Zahvaljujući njegovoj misiji, dobili smo zadivljujući infracrveni prikaz svemira.

Šef Spitzer projekta, Joseph Hunt, putem Twittera uručio je posljednji pozdrav svemirskom teleskopu.

Lansiran je 2003., a tada su stručnjaci očekivali da će njegova misija trajati svega pola desetljeća. Premašio je svačija očekivanja i bio je operativan skoro 16 i pol godina.

Rasvijetlio nam je brojne tajne svemira zahvaljujući svojoj tehnologiji detektiranja infracrvene svjetlosti, koja je u trenutku začeća njegove misije bila najnaprednija na planetu.

Infracrvene snimke koje je Spitzer uhvatio prikazuju prizore koji su, inače, nevidljivi ljudskom oku i jednostavno oduzimaju dah.

"Mislim da je Spitzer primjer jednog od najvećih dostignuća čovječanstva", smatra Michael Werner, znanstvenik koji je sudjelovao u ovom projektu (Science Alert).

Među njegovim najvećim otkrićima je detektiranje svjetlosti koju emitiraju planeti izvan Sunčevog sustava, novi Saturnov prsten i sedam planeta iz planetarnog sustava TRAPPIST-1. Spitzer je uspio zaviriti u samu zoru vremena. Pomogao je identificirati najudaljeniju galaksiju koju smo dosad otkrili.

"Naučio nas je o potpuno novom naličju svemira i omogućio nam bolje razumijevanje načina na koji on funkcionira. Pomogao nam je postaviti pitanje o vlastitom porijeklu i jesmo sami u svemiru", kaže Thomas Zurbuchen, astrofizičar i pomoćni rukovoditelj NASA-ine Uprave za znanstvene misije.

Spitzer je puno doprinio oblikovanju i pripremi budućih misija, a 2021. će biti lansiran svemirski teleskop James Webb, koji će predstavljati njegovog nasljednika. Spitzer se ne nalazi u Zemljinoj orbiti, već kruži negdje oko Sunca.

Nakon posljednje NASA-ine zapovijedi, usmjerit će svoju antenu prema Suncu. Počet će lutati i za 53 godine će ponovo proći pored Zemlje, a zatim će nastaviti krstariti dublje kroz svemir, prema dalekim zvjezdanim sustavima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.