Naš plavi planet će postati još više plav zbog globalnog zatopljenja. Zašto?

Foto: 123rf

PORAST temperatura koji će doći s globalnim zatopljenjem, utjecat će na boju svjetskih oceana te će oni postati plavlji u narednim desetljećima, piše BBC.

Naime, znanstvenici su otkrili su da će topliji vremenski uvjeti utjecati na sastav fitoplanktona ili mikroorganizama u oceanima koji apsorbiraju i reflektiraju svjetlost.

Planktoni su vodeni organizmi koji lebde unutar mora u strujanjima vode. U odnosu na vrstu organizama, planktoni se dijeli na fitoplanktone ili biljne planktone i zooplanktone ili životinjske planktone.

Biljni plankton je temelj morskog hranidbenog lanca života. Njime se prvenstveno hrane manje ribe, ali i neki kitovi.

Fitoplanktona sve manje

No znanstvenici predviđaju da će fitoplanktona u narednim desetljećima biti sve manje u oceanima te da će zbog toga doći do promjene boje kod više od 50% svjetskih mora do 2100. godine.

Fitoplanktoni imaju iznimno važnu ulogu u našim oceanima. Osim što su izvor hrane za mnoge ribe, oni pretvaraju sunčevu svjetlost u kemijsku energiju i troše ugljikov dioksid. Tijekom fotosinteze oslobađaju kisik u oceane i mora. Procjenjuje se kako fitoplanktoni fotosintezom proizvedu više od 50% svjetskog kisika.

Plavlje more

Što je više fitoplanktona u vodi, more ima više zelenkastu boju, a ako ih je manje, oceani postaju plavlji.

"Otkrili smo da će se boja oceana promijeniti, vjerojatno ne toliko da ćemo to moći vizualno primijetiti, ali će senzori na uređajima moći očitati te promjene“, rekla je ekologinja Stephanie Dutkiewicz s Tehnološkog instituta u Massachusettsu (MIT).

"Ta promjena će vjerojatno biti jedno od prvih upozorenja da smo promijenili ekologiju oceana", dodala je.

Negdje će more biti zelenije

Znanstvenici ističu da će promjene u boji nastati zbog klimatskih promjena jer globalno zatopljenje utječe na cirkulaciju mora, a to, pak, ima utjecaj na promjenu količine raspoložive hrane za fitoplanktone.

Smatraju da će se prve promjene u boji pojaviti na sjevernom Atlantiku, a kasnije i u Južnom oceanu.

"Do kraja 21. stoljeća vidjet ćemo razliku u boji 50% oceana", rekla je Stephanie Dutkiewicz.

"Problem bi mogao biti i ozbiljniji. Naime, različite vrste fitoplanktona apsorbiraju svjetlost na drugačiji način, a ako zbog klimatskih promjena jedna zajednica fitoplanktona prijeđe na područje druge zajednice, moglo bi doći do poremećaja u hranidbenom lancu", objasnila je.

Znanstvenici također smatraju da će na nekim mjestima more imati više zelenkastu boju. To će se dogoditi jer će nekim vrstama fitoplanktona odgovarati toplije okruženje pa će se oni više množiti. Oceani će postati zeleniji, smatraju istraživači, na područjima u blizini ekvatora i polova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.