Nakon kratkotrajnog smirivanja, islandski vulkan ponovno jača



ISLANDSKI vulkan Eyjafjallajoekull, nakon kratkotrajnog smirivanja koje je ponovno pokrenulo blokirani zračni promet iznad Europe, ponovno jača i izbacuje nove velike količine vulkanskog pepela, stijenja i prašine, prenosi danas britanski BBC.

> U Hrvatskoj zračni promet normalan

Iako je Velika Britanija najavila da će tijekom današnjeg dana otvoriti većinu zračnih luka u zemlji, posljednjih nekoliko sati takav je razvoj situacije postao upitan. Naime, zračne struje oblak pepela ponovno nose prema njezinom teritoriju, a britanski vulkanolozi upozoravaju da bi ovoga  puta situacija s vulkanom mogla biti gora nego prošloga tjedna, nakon čega su britanske zrakoplovne vlasti najavile da će preispitati svoju odluku o otvaranju aerodroma.

U isto vrijeme zračni prijevoznici u čitavoj Europi nadaju se da bi tijekom današnjeg dana barem dio prizemljenih aviona ponovno mogao poletjeti i tako prekinuti šestodnevnu kaotičnu situaciju u europskom zračnom prometu. Ministri prometa zemalja članica EU-a predložili su određivanje tri zone iznad Europe, koje bi, ovisno o kretanju vulkanskog oblaka, europski zračni prostor podijelile na zonu bez letova, onu s ograničenim prometom i zonu sa slobodnim prometom zrakoplova.

Nizozemski ministar prometa Camiel Eurlings najavio je kako će Nizozemska među prvima u Europi obnoviti svoj zračni promet, no upozorio je kako se situacija i dalje prati te da se ne isključuju nove obustave prometa ukoliko se situacija na nebu iznad Europe pogorša. Slične su najave stigle i iz: Italije, Švicarske, Danske, Belgije i Francuske, no Finska je najavila da će njezine zračne luke ostati zatvorene tijekom utorka. Gubici zračnih prijevoznika tijekom šestodnevne blokade prometa mjere se u stotinama milijuna eura. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.