Nezapamćeni štrajk engleskih liječnika, najveći u povijesti

Foto: EPA

BOLNIČKI liječnici u Engleskoj stupili su danas u najveći štrajk u povijesti britanskog državnog zdravstvenog sustava (NHS), izazvavši zabrinutost za zdravlje pacijenata.

Nezapamćeni štrajk 

Nezapamćeni petodnevni štrajk zbog plaća i odlazaka radnika u druge zemlje novi je u nizu osmomjesečnih štrajkova u britanskom zdravstvu, koje se još nije oporavilo od pandemije koronavirusa.

"NHS funkcionira zahvaljujući dobroj volji i sada je posljednja prilika da se to promijeni", rekao je 27-godišnji liječnik Arjan Sing, stojeći među prosvjednicima ispred londonske sveučilišne bolnice. Rekao je da mnogi njegovi kolege planiraju otići u zemlje kojima je stalo do njihovih liječnika.

"Liječnici su shvatili da nisu ograničeni na ovu zemlju"

"Liječnici su shvatili da rade na globalnom tržištu, nisu ograničeni na ovu zemlju", rekao je. Zadnjih mjeseci štrajkale su medicinske sestre, hitna pomoć i drugi medicinski djelatnici, što je izvršilo pritisak na pacijente.

Štrajk mlađih doktora koji su na početku karijere trajat će do utorka ujutro. Odvija se u svjetlu štrajkova u drugim sektorima britanskog gospodarstva, od strojovođa do odvjetnika, u zadnjih godinu dana kada je zemlja pogođena krizom visokih troškova života.

Traže veće plaće

Viši bolnički liječnici u Engleskoj stupit će u 48-satni štrajk 20. srpnja, a radiolozi od 25. srpnja. Mlađi liječnici traže da im se plaće vrate na razinu iz 2008.-2009., što bi po vladi značilo prosječno povećanje plaća od 35 posto.

Odbor mlađih liječnika Britanskog liječničkog udruženja (BMA) rekao je da su liječnicima plaće u zadnjih 15 godina realno pale 26 posto jer ne prate inflaciju. Vlada im je ponudila povećanje plaća od pet posto. 

Slični štrajkovi u lipnju i travnju jako su poremetili rad bolnica i odgođeno je bilo stotine tisuća zakazanih pregleda i operacija. U travnju je na listama čekanja bilo rekordnih gotovo sedam milijuna ljudi, od čega ih gotovo tri milijuna čeka više od 18 mjeseci, po BMA-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.