Najveća greška grčkog premijera je ta što je Sarkozyja i Merkel učinio "budalama"

KABINET grčkog premijera Papandreoua jednoglasno je podržao njegov kontroverzni plan o održavanju referenduma o paketu mjera štednje koji su Grčkoj ponudili europski kreditori.

Glavni grčki "pregovarač" iznenađen premijerovom odlukom

Jučerašnji je sastanak grčke vlade trajao preko sedam sati, iako je očito kako Papandreou nije morao dugo uvjeravati članove svog kabineta da daju zeleno svjetlo za referendum. Ipak, unatoč jednoglasnoj potpori, simptomatično je to što je naglo probuđena "glad" za legitimnošću premijera Papandreoua, koji odjednom smatra kako je "narod taj koji mora odlučiti o svom europskom putu", iznenadila i neke njegove najbliže suradnike u vladi. Jedan od takvih je i ministar financija Venizelos, ključni grčki pregovarač koji je mjesecima radio na sklapanju dogovora s "trojkom", koji nije imao pojma o ideji referenduma dok je Papandreou nije obznanio javno.

"Ribanje" na marginama summita G20 u Cannesu

U svakom slučaju, čini se kako je održavanje referenduma u Grčkoj gotova stvar, osim ako Papandreou sutra u Cannesu ne dobije "ponudu koju neće moći odbiti". Pritom se, naravno, ne misli na to da će mu članovi G20 ponuditi neke bolje uvjete sporazuma izvlačenja, već da će dobiti vrlo neugodnu jezikovu juhu od Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja, a vjerojatno i otvorenu prijetnju uništenjem.

Papandreou sigurno ne želi biti osramoćen pred grčkim narodom kao beskičmenjak koji je pao pred pritiskom EU, ali još je sigurnije kako Merkel i Sarkozy ne žele ispasti "budale" koje su mjesecima tražile rješenje, i prije par dana ga slavodobitno objavile, samo da bi ih "neka tamo Grčka" u zadnji čas izigrala. Ovaj sukob ima nesagledivu političku i ekonomsku težinu za čitavu EU, pa čak i svijet, ali je on sad postao i osoban. Uostalom, i sama Merkel je kazala kako je zbog Papandreouove odluke iznervirana, a to će mu sutra definitivno i dati do znanja.

Burze ponovno u crvenom

Nakon nekoliko "idiličnih" dana stabilnosti i rasta na svjetskim burzama, Papandreouova najava referenduma odjeknula je kao bomba i još jučer porušila indekse. Tako je Dow Jones u minusu bio 2,5 posto, a francuski Cac i njemački Dax preko pet posto. Pad se nastavio i danas na azijskim burzama, iako je njihov pad nešto manji jer, jasno, azijske banke nisu toliko direktno izložene grčkoj situaciji.

Teški dani pred Papandreouom

Na kraju se čini kako je Papandreou, očito u pokušaju da spasi vlastitu političku karijeru, zapravo sebi potpisao "smrtnu presudu", ali bi u svom odlasku mogao za sobom povući čitavu Europu. Nakon što sutra dobije "ribanje" od europskih čelnika, Papandreoua preksutra očekuje glasanje o povjerenju vladi. Ako i to preživi očekuje ga sporni referendum, na kojem nije realno očekivati grčko slaganje s mjerama štednje. A nakon toga je uistinu sve moguće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.