Najmanja potpora Janšinoj vladi od početka mandata

Foto: EPA

POTPORA slovenskoj vladi koju vodi premijer Janez Janša pala je na 27.5 posto, što je najmanje od početka njena mandata u ožujku prošle godine, prema redovitoj mjesečnoj anketi koju je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV obavila agencija Mediana.

Da aktualnu vladu ne podržava u anketi za mjesec kolovoz navelo je 63.9 posto ispitanika, dok 8.6 posto nije dalo odgovor.

Premda bi u sadašnjem trenutku Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) na mogućim prijevremenim izborima osvojila najviše glasova, njena se potpora smanjuje. U sadašnjem bi trenutku za Janšin SDS glasovalo 16.1 posto birača, dok ju je kao svoj izbor prethodni mjesec navodilo 18 posto.

Pala potpora i glavnim Janšinim konkurentima

Demokršćanska Nova Slovenija (NSI), koja je Janšin partner u vladajućoj koaliciji, dobila bi 5.6 posto glasova, što je više u odnosu na 4.2 posto koliko je dobila u ispitivanju za srpanj, a koalicijska Stranka modernog centra (SMC) samo 0.5 posto, čime bi ostala ispod praga za ulazak u parlament, pokazuju rezultati ankete.

Potpora oporbenim Socijalnim demokratima (SD), glavnim Janšinim političkim konkurentima, pala je u mjesec dana sa 11.7 na 11.1 posto, dok je potpora stranci Ljevica (L) porasla s 8 na 8.8 posto.

Pad potpore bilježi i Lista Marjana Šareca (LMŠ) za koju bi prije mjesec dana glasovalo 7.9, a sada samo 5.6 posto.

U porastu potpore je prema anketi Mediane Stranka Alenke Bratušek (SAB) za koju bi sada glasalo 4.1 posto.

Stagnira potpora Slovenskoj nacionalnoj stranci (SNS) koja bi dobila 1.8 posto, kao i prije mjesec dana, dok je 23.3 posto glasača neodlučno kome bi dali svoj glas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.