Nacionalni indeks sreće: Hrvate deprimiraju stranke, a zadovolji su sigurnošću od kriminala

PREMA zadnjem istraživanju o Nacionalnom indeksu sreće (NIS), Hrvate najviše unesrećuju političke stranke. Od svih parametara koji se ocjenjuju u NIS-u, stranke su dobile najnižu ocjenu (1,9), dok ni briga vlasti o građanima s okruglom dvojkom nije prošla mnogo bolje.

Kako prenosi HRT, najveće zadovoljstvo iskazali su osobnom sigurnošću od kriminala, koja je potpuno zadovoljavajuća za trećinu građana, a relativno sigurno se osjeća još njih 40 posto.

Stranke bi trebale biti zabrinute

"Građani očito smatraju da vlast ne brine o njima te da nije u njihovoj službi. Političke stranke trebale bi biti duboko zabrinute jer je čak 71 posto ispitanika izrazilo nezadovoljstvo njihovim radom", rekao je na okruglom stolu rezultate NIS-a socijalni psiholog Dean Ajduković.

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek naglasio je da hrvatske probleme ne mogu riješiti "vanstranački izbavitelji", nego reforma unutar stranaka koja bi omogućila da se pojave novi ljudi. Hrvatskoj bi, kaže Zakošek, dobro došlo i više izravne demokracije,odnosno češće izjašnjavanje građana na referendumu.

Najsposobniji za rad vjeruju najmanje

Upravljanje prirodnim i drugim bogatstvima Hrvati su ocijenili s mršavih 2,18, a perspektivu za sebe i svoje bližnje s 2,48. Čak 60 posto ispitanika kazalo je da su nezadovoljni politikom i političarima, a među njima je najviše onih u najproduktivnijoj životnoj dobi, od 25 do 44 godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.