Na Wall Streetu snažno porasle cijene dionica Facebooka

Ilustracija: EPA

NA WALL Streetu je S&P 500 indeks znatno porastao drugi dan zaredom, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, uključujući Facebook, pa je u siječnju zabilježio najveći mjesečni skok od 2015. godine.

Dow Jones oslabio je jučer 0,06 posto, na 24.999 bodova, dok je S&P 500 skočio 0,86 posto, na 2.704 boda, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 7.281 bod.

Snažan rast cijena Facebooka

Snažan rast S&P 500 i Nasdaq indeks zahvaljuje se, među ostalim, skoku cijene dionice Facebooka za gotovo 11 posto.

Najveća društvena mreža u svijetu izvijestila je o većem rastu dobiti i prihoda u posljednjem lanjskom kvartalu nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, s obzirom na niz skandala u prošloj godini u vezi nedozvoljenog korištenja osobnih podataka korisnika i lažnih oglasa i vijesti.

Još je snažnije, više od 11 posto, skočila cijena dionice General Electrica (GE) zahvaljujući, također, boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima.

Premda su rezultati većine kompanija iznad očekivanja, ima i podbačaja.

Tako je jučer cijena dionice DowDuPonta potonula više od 9 posto jer su kvartalni prihodi tog proizvođača kemikalija podbacili, a zbog slabijih nego što se očekivalo rezultata pala je i cijena dionice softverskog diva Microsofta, za 1,8 posto.

Vraćeno povjerenje u Fed

Najveću podršku tržištu pružaju, pak, poruke čelnika američke središnje banke od prethodnoga dana da će biti strpljivi po pitanju podizanja kamata i da smatraju da je nastavak rasta gospodarstva i zapošljavanja najizgledniji scenarij daljnjeg razvoja situacije.

Fed podiže ključne kamate od 2015. godine, a lani ih je povećao čak u četiri navrata za po 0,25 postotnih bodova.

Još nedavno poručivao je kako bi ove godine mogao dodatno povećati cijenu novca u dva navrata, no zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda posljednjih mjeseci poručuju da će biti strpljivi i fleksibilni po pitanju kamata.

Zbog toga većina analitičara u ovoj godini ne očekuje novo podizanje kamatnih stopa.

„Prije mjesec dana bio je zamjetan nedostatak povjerenja u Fed, no sada je povjerenje vraćeno”, kaže Craig Callahan, direktor u tvrtki Icon Advisors.

Optimizam u vezi trgovinskih pregovora

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se i nadi ulagača da će novi krug pregovora između SAD-a i Kine, započet u srijedu u Washingtonu, donijeti napredak u rješavanju trgovinskih problema.

Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara.

Neki su analitičari skeptični jer nisu uvjereni da Kina i SAD mogu premostiti velike razlike po nizu pitanja, od intelektualnog vlasništva do transfera tehnologija.

No, iz Washingtona i Pekinga stižu optimistične poruke, premda se detalji razgovora još ne objavljuju.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je jučer kako mu je kineski predsjednik Xi Jinping u pismu poručio kako se nada da će se dvije strane naći na pola puta i postići dogovor do roka 1. ožujka.

S&P 500 u siječnju skočio gotovo 8 posto

Nakon oštrog pada u prosincu, u siječnju je S&P 500 indeks porastao 7,9 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od listopada 2015. godine.

Dow Jones porastao je, pak, u proteklom mjesecu za 7,2, a Nasdaq indeks za 9,7 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 6.968 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 4.992 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,08 posto, na 11.173 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.