Napad u Londonu, slučajno ili ne, dogodio se na jednu važnu obljetnicu

Foto: Hina

DO NAPADA u Londonu došlo je točno godinu dana nakon napada u Bruxellesu u kojemu su ubijene 32 osobe.

22. ožujka 2016. godine, u jutarnjim satima, u Bruxellesu su odjeknule tri koordinirane eksplozije. Dvije su se dogodile u zračnoj luci, dok je do treće došlo na postaji podzemne željeznice u centru grada.

Odgovornost preuzela Islamska država


U tom su napadu poginula 32 civila i 3 terorista, a za napad je odgovornost preuzela Islamska država. Više od 300 osoba je ozlijeđeno, a to je bio najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti Belgije.

U organizaciji napada sudjelovala su petorica terorista, od kojih su tri poginula pri aktiviranju eksplozija, a preživjela dvojica su uhićena.

Isti teroristi sudjelovali su i u organiziranju napada na Pariz 2015. godine. Napadi u Europi nastavili su se i nakon Bruxellesa, došlo je do napada u Nici i napada u Njemačkoj u kojemu su teroristi koristili kamione.

Komemoracija za žrtve par sati prije napada u Londonu

Danas je za žrtve iz Bruxellesa održana komemoracija, a belgijski kralj tom je prilikom rekao: "Naša zemlja je pogođena u samom središtu, ali mi smo samo htjeli nastaviti dalje".

Pozvao je Belgijance da budu meka srca i učine svijet sigurnijim mjestom.

Samo nekoliko sati nakon komemoracije, došlo je do napada u Londonu. Pogođeno je samo središte Londona i Velike Britanije te simbol demokracije za mnoge - britanski Parlament.

Napadač u Londonu koristio automobil

Napadač je koristio automobil kojim je pokosio više od deset osoba, a nakon što se automobilom zabio u ogradu ispred parlamenta, nožem je napao policajce.

U napadu automobilom ozlijedio je najmanje 20 osoba, dok neki od njih imaju ozljede opasne po život.

Četiri osobe su preminule, a jedna od njih je napadač.

Istraga je u tijeku, a iako se napad tretira i istražuje kao teroristički te navode istražitelji tek moraju potvrditi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.