Na moru je voće i povrće duplo skuplje nego u Slavoniji

Ilustracija: Marko Mrkonjic/PIXSELL

USPOREDBA cijena voća i povrća na pet tržnica diljem Jadrana s cijenama na tržnici u Osijeku pokazuje velike razlike -  ponegdje su cijene za isti proizvod više i 100 posto. 

Kako piše Glas Slavonije, u Puli kilogram nektarina košta 12 kuna, a u Osijeku čak upola manje, šest kuna. Za rajčicu je razlika još veća, u Puli kilogram stoji 22 kune, dok je u Osijeku 10 kuna. Kruške u Puli stoje 20 kuna kilogram, naspram neusporedivih 8 kuna u Osijeku.

U Poreču kilogram mrkve stoji 15 kuna, a u Osijeku osam do deset kuna. Za papriku je u Poreču potrebno izdvojiti 20 kuna, a u Osijeku 12 kn za kilogram, a uskoro će biti i jeftinija. Lubenica se na porečkoj tržnici može pronaći za šest do osam kuna po kilogramu, dok na osječkoj samo tri kune.

Šljive od 3 do 20 kuna

Zanimljivo, cijena tikvica je ista i u Poreču i u Osijeku, 10 kuna za kilogram. No cijena mladog krumpira dvostruko je veća u Poreču i stoji od osam do deset kuna za kilogram, a u Osijeku četiri ili pet kuna, ovisno o proizvođaču.

Razlika u cijeni šljiva je nevjerojatna - na porečkoj tržnici po 16 kuna za kilogram, dok u Osijeku za tri ili najviše pet kuna.

Cijene na tržnici u Dubrovniku su, očekivano, paprene. Kilogram kruški stoji 25 kuna, grožđe (bijelo i crno) 40 kuna, crveni luk, paprika, rajčica, zelena salata, pa čak i šljive, 20 kuna, a češnjak i mahune i 40 kuna po kilogramu.

U Splitu na tržnici kilogram rajčice ili paprike stoji do 15 kuna za kilogram, cijena mrkve jednaka je onoj na osječkoj tržnici, dakle od osam do deset kuna, a nektarinama pak cijena varira od osam do čak 16 kuna za kilogram.

Rajčice u Zadru

Na osječkoj tržnici ispleteni vjenčić bijelog luka stoji 15 kuna, a na splitskoj 100 kuna, međutim možete kupiti i samo glavicu za pet kuna.

Što se tiče cijena na tržnici u Zadru, kruške i nektarine su gotovo dvostruko skuplje nego u Osijeku, 15 kuna kilogram, isto je i sa šljivama i cijenom od deset kuna, kao i s lubenicom koja se prodaje po šest kuna za kilogram. Jedino se isplati u Zadru kupiti tikvice i rajčice, koje možete pronaći za pet, odnosno šest kuna po kilogramu. Kruške u Zadru skupe su kao i drugdje po obali, 15 kuna kilogram, a marelice su također dvostruko skuplje u Zadru nego u Osijeku - 20 kuna za kilogram. Kukuruz u Zadru stoji četiri kune komad, a onaj na osječkoj tržnici samo dvije kune.

Glas Slavonije prigodno podsjeća da je od 1. siječnja ove godine snižen PDV na voće, povrće, meso i ribu, ali to se uglavnom nije povoljno odrazilo na cijene tih proizvoda. 

"Za glavicu salate koju prodajem trgovcu i dalje dobijem dvije kune, a cijena je na policama 4,99 kuna kao i lani. Mi smo očekivali da će ta cijena biti od 3,49 do 3,99 kuna, a i odgovorni su naglašavali kako će veća potrošnja po nižim cijenama potaknuti domaću proizvodnju, ali ništa od toga nije se dogodilo", nedavno je komentirao Hrvoje Gregurić, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.